Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Koruza (foto: ARO)
Koruza

FAO za zdaj ne pričakuje prehranske krize

Svet | 09.09.2012, 07:00

Cene hrane se avgusta v primerjavi z julijem niso spremenile. Pri Združenih narodih zato ne pričakujejo ponovitve globalne prehranske krize, ki je pred leti ponekod po svetu sprožila celo proteste in nemire.

Avgusta so se po podatkih organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) podražili meso in mlečni izdelki. A precej so upadle cene sladkorja, deloma zaradi boljših vremenskih pogojev v Braziliji, ki je največja izvoznica te dobrine na svetu. Na julijski ravni so v povprečju ostale cene žita. Nekoliko sta se podražila riž in pšenica, medtem ko se je koruza pocenila.

Sprva so cene zvišali slabši obeti žetve koruze v ZDA in pšenice v Rusiji. Nato so se znižale zaradi močnega deževja v predelih ZDA, ki jih je suša prej najbolj prizadela. Stabilizirati jih je pomagala tudi odločitev Rusije, da ne bo uvedla izvoznih omejitev. Proizvodnja pšenice naj bi se v Rusiji, Kazahstanu in Ukrajini zmanjšala, v ZDA pa naj bi se povečala in presegla povprečno raven. Rekordno žetev pričakujejo tudi v Indiji in na Kitajskem.

"Dejstvo, da je glede riža in pšenice položaj trenutno znosen, zaradi česar ne predvidevamo pritiskov pri povpraševanju, nam govori, da nas gotovo ne čakajo takšne težave, kot smo jim bili priča po suši v ZDA leta 2008," je povedal direktor omenjene organizacije Združenih narodov Jose Graziano da Silva. Po njegovem na podlagi trenutnih cen tako ne moremo govoriti o svetovni prehranski krizi, vendar bi morali ostati previdni. Za zdaj namreč še ni jasno, ali se bodo cene do konca leta zvišale.

Svet, Hrana in okolje
Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...