Petra StoparPetra Stopar
Družinske podobe, naslovnica (foto: Arhiv Avguštine Budja)
Družinske podobe, naslovnica

Budjine knjige v dLib.si

| 28.08.2012, 05:49 Matjaž Merljak

Rojakinja s Švedske, Avguština Budja, nam je sporočila, da so vse njene knjige, tako avtorske kot uredniške, dostopne v digitalni knjižnici Slovenije. Do knjig v elektronski obliki tako lahko dostopa kdor koli s katerega koli konca sveta, ki ima dostop do svetovnega spleta in ustrezno opremo na računalniku.

V digitalni knjižnici Slovenije je objavljenih šest knjig Avguštine Budja, objavljena ni le Švedska slovnica za Slovence, za katero založnik Družina ni dal zelene luči, da pa se dobiti pri Rafaelovi družbi v Ljubljani. Digitalna knjižnica je dosegljiva na naslovu, do želenih knjig pridete tako, da v iskalno vrstico na vrhu vpišete Avguština Budja.

Avguština Budja je v pogovoru za naš radio povedala, kaj ji pomeni, da so njene knjige dostopne v digitalni knjižnici, kakšne odzive je že dobila, kako lahko te knjige beremo in s kakšnim namenom se je strinjala z objavo v digitalni knjižnici.

Avguština Budja
Avguština Budja © Matjaž Merljak
Že nekaj časa je namreč razmišljala o tem, da bi knjige dosegle širši krog ljudi, ker so knjige namenjen bralcem – Slovencem na Švedskem, saj opisujejo njihovo življenje in tudi drugim, saj nekatere prinašajo veliko praktičnih podatkov.

Zdaj prevaja avtobiografijo v švedski jezik in tudi to bo skušala digitalizirati, da bo dostopna v digitalni knjižnici. Knjige Avguštine Budja se sicer dobijo v NUK-u in še nekaterih knjižnicah v Sloveniji.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.