Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Predsednica NSi Ljudmila Novak in predsedniški kandidat Milan Zver (foto: ARO)
Predsednica NSi Ljudmila Novak in predsedniški kandidat Milan Zver

Novakova in Zver pozvala politiko k enotnosti

Politika | 24.08.2012, 15:46 Petra Stopar

Predsednica NSi Ljudmila Novak in predsedniški kandidat Milan Zver pozivata politiko, predvsem opozicijo, naj se poenoti pri reševanju finančne in gospodarske krize. Pri tem sta kritična do predsednika države Danila Türka, ki po njunem mnenju ne deluje povezovalno, saj se je pri vprašanju fiskalnega pravila postavil na stran opozicije.

Novakova je pričakovala, da bodo politične stranke v sklopu parlamentarnih delovnih skupin našle skupne odgovore in zbližale stališča glede sanacije bank, državnega holdinga in fiskalnega pravila. Žal ji je, da se je na sredinem političnem vrhu izkazalo, da opozicija vendarle ne želi podpreti fiskalnega pravila, ter da obstajajo pomisleki glede bank in holdinga, kar predsednica NSi ocenjuje kot neodgovorno in nekonstruktivno ravnanje.

Vpis pravila v ustavo je namreč po njenem nujen, da se prepreči dodaten padec bonitetnih ocen. Ob tem tudi poudarja: „Slovenija potrebuje nujne reforme in v Novi Sloveniji menimo, da moramo še bolj odločno te reforme predstaviti oz. jih tudi sprejeti in narediti vse, da se Slovenija izvije iz te krizne situacije. V kolikor nam to ne bi uspelo, menim, da ni primerno, da bi podaljševali to politično krizo, ampak je treba začeti na novo.“ Kot pojasnjuje, NSi ne želi delovati v vladi, ki ne more ničesar spremeniti, zato bo morala odgovornost prevzeti nasprotna stran.

Sicer pa Novakova od predsedniških kandidatov pričakuje, da bodo delovali v podporo poenotenju slovenske politike. „In ni primerno, da se predsedniški kandidati, še manj pa predsednik države, postavlja na stran ene stranke ali opozicije, pač pa je vloga predsednika v tem, da poziva stranke k enotnosti oz. k iskanju skupnih rešitev,“ je jasna predsednika NSi.

Da predsednik Türk ne izkazuje ustreznega odnosa do politike, meni tudi predsedniški kandidat SDS-a in NSi-ja Zver. Sam je pričakoval, da bo predsednik republike poskušal povezati vse politične akterje, a se je, nasprotno, postavil na stran opozicije „in na nek način se je kot predsednik republike politično precej omejil zgolj na en del političnega polja“.

Kot pravi, bi sam na njegovem mestu ravnal drugače in bi nastopil precej manj politično. Pri vprašanju fiskalnega pravila namreč po njegovi oceni ne gre v prvi vrsti za pravno, ampak politično, gospodarsko in nenazadnje socialno vprašanje. „Čas je denar. Vsak dan, ko še ni političnega dogovora o nekaterih ključnih vprašanjih, zlasti o zlatem fiskalnem pravilu, nas to kar veliko stane. Dejstvo je, da svetovni finančni trgi slovenske politične neenotnosti ne bodo nagradili. Mislim, da vsi skupaj zamujamo zelo veliko priložnost,“ še opozarja Zver.

Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...