Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež povabil k molitvi za žrtve zadnjih naravnih nesreč

Svet | 12.08.2012, 15:39

Medtem, ko so pri nas skoraj na dnevnem redu požari in druge težave, povezane z dolgotrajno sušo, na Filipinih in na Kitajskem doživljajo veliko stisko zaradi preobilnega dežja. Severozahod Irana je prizadel močan potres. Naravne katastrofe so zahtevale številna življenja, veliko ljudi je ranjenih, mnogi so morali zapustiti domove, ogromna je tudi materialna škoda. Papež Benedikt XVI. je zato po tokratni molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu povabil, naj se mu pridružimo v molitvi za vse žrtve.

„Naj ti naši bratje ne pogrešajo naše solidarnosti in naše opore“, je dejal. Še prej je svoj opoldanski nagovor namenil nadaljevanju razmišljanja o evharistiji, o čemer govorijo evangeljski odlomki zadnjih nedelj. Spomnil je na Jezusovo povabilo nasičeni več kot pet tisoč glavi množici ljudi, naj si prizadeva za hrano, ki ostaja za večno življenje in človeka dokončno nasiti. Jezus govori o sebi kot resničnem kruhu, ki prihaja iz nebes in je sposoben človeka ohranjati v življenju ne samo nekaj časa, temveč za vedno. Jezus je namreč hrana, ki daje večno življenje.

Nato je papež Benedikt XVI. razložil, da je hebrejski miselnosti bilo jasno, da je pravi kruh iz nebes, ki je hranil Izraelce, Postava oz. Božja beseda. Zdaj pa Jezus s predstavitvijo samega sebe kot kruha iz nebes pričuje, da je prav on ta Božja beseda, ki se je učlovečila. Sveti Avguštin je zavračanje tega oznanila s strani Jezusovih sodobnikov opisal kot oddaljenost od nebeškega kruha in njihovo nezmožnost občutiti lakoto, saj so usta njihovega srca bila bolna. Ta kruh namreč predpostavlja lakoto notranjega človeka. Samo tisti, ki ga pritegne Bog Oče, kdor ga posluša in se mu da poučiti, more verovati v Jezusa, ga srečati in se hraniti z Njim ter imeti življenje v polnosti, to je večno življenje.

Sveti Avguštin spodbuja k veri v Jezusa, saj hraniti se z živim kruhom, pomeni verovati vanj. "Kdor veruje, jé ta kruh; na neviden način je nasičen in na podobno neviden način je prerojen. Gre za prerojenje od znotraj, v svoji notranjosti postane novi človek," zatrjuje omenjeni Cerkveni učitelj.

Ob koncu opoldanskega nagovora, pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom, je papež Benedikt XVI. spodbudil, naj se na Božjo Mater obrnemo s prošnjo, naj nas vodi v srečanje z Jezusom, da bo naše prijateljstvo z njim vedno močnejše. Prosimo naj jo, naj nas uvede v polno občestvo ljubezni z njenim Sinom Jezusom, ki je pravi kruh, ki je prišel iz nebes in nas bo v najgloblji notranjost nas samih prenovil.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...