Pričakovanja pred papeževim jesenskim obiskom Libanona

| 07.08.2012, 18:49

Papeža Benedikta XVI. čez dober mesec dni čaka apostolsko potovanje v Libanon. Njegovega obiska v tej državi med 14. in 16. septembrom se veseli širša regija, saj bo tamkajšnji Cerkvi izročil posinodalno apostolsko spodbudo škofovske sinode za Bližnji vzhod. Na uradni spletni strani dogodka so že objavljena sporočila, v katerem voditelji vzhodnih Cerkva pozdravljajo prihod svetega očeta. Z velikim upanjem ga pričakujejo tudi kristjani v Iraku.

Latinski patriarh v Jeruzalemu Fouad Twal je spomnil, kakšen je namen obiska Benedikta XVI. in ob tem pojasnil, da bodo verniki Bližnjega vzhoda s pomočjo posinodalne apostolske spodbude, ki jo bo izročil krajevni Cerkvi, lahko bolje spoznali papežev nauk in postali znamenje občestva. Patriarh Twal je opozoril na težke razmere, s katerimi se sooča ta del sveta, zato po njegovem tamkajšnji prebivalci želijo znova slišati glas upanja svetega očeta, tako kot so ga slišali med obiskom Benedikta XVI. v Sveti deželi leta 2009. Latinski patriarhat v Jeruzalemu obenem obljublja molitveno podporo pred, med in po njegovem obisku v Libanonu, da bi ta obrodil sadove in prinesel blagoslov tamkajšnjim prebivalcem. Kot je še dodal patriarh Twal, je Bližnji vzhod v času od sinode do danes doživel radikalne spremembe. Nedavni dogodki so po njegovem odprli nove obete za svobodo in dostojanstvo, vendar jih istočasno spremlja naraščajoče nasilje, zato je močna želja vernikov in pastirjev latinskega patriarhata v Jeruzalemu, da bi papežev obisk v Libanonu okrepil upanje kristjanov na Bližnjem vzhodu in spodbudil proces islamsko-krščanskega dialoga ter pravičnost in mir.

Benediktu XVI. dobrodošlico izrekajo tudi maronitska, koptska, melkitska, kaldejska, sirska in armenska katoliška Cerkev. Njegov obisk že omenjajo kot zgodovinski dogodek, pričakujejo, da bo spodbudil razvoj, dialog in mir na Bližnjem vzhodu. Maronitski patriarh tako piše, da sveti oče v Libanon prihaja kot romar solidarnosti, usmiljenja, edinosti in miru. Papežev obisk, ki bo vernike povezal v trenutkih molitve, sprave in odprtosti za druge, bo po njegovem opogumil vse, ki so zatirani v svoji svobodi in dostojanstvu. Voditelj armenske Cerkve v bližnjem obisku Benedikta XVI. v Libanonu vidi povabilo na pot, ki bi jo bilo treba prehoditi, da bi prišlo do sprememb v družbi na Bližnjem vzhodu. Obenem želi, da bi bili tamkajšnji kristjani predstavniki miru in sodelovanja tudi na področju gibanja za demokracijo in politične odgovornosti. Kaldejski patriarh je globoko hvaležen svetemu očetu, ki po njegovih besedah vedno glasno poziva k miru in spravi. Njegovo apostolsko potovanje v Libanonu naj, tako poudarja, zaseje bratstvo in konstruktiven dialog. Tudi melkitski patriarh želi, da bi papežev obisk pomagal pri gradnji miru in odvračanju strahov med muslimani in kristjani. Obenem poudarja, da bo posinodalna apostolska spodbuda kristjanom v arabskem svetu pomagala razumeti njihovo vlogo, poslanstvo in pričevanje v večinsko muslimanskem okolju. Poglavar koptskih vernikov medtem piše, da papežev obisk v tem negotovem času lahko napolni srca ljudi z radostjo in mirnostjo. Kristjane pa lahko utrdi na poti upanja, na katero so bili poklicani. Patriarh sirske katoliške Cerkve pa poudarja, da bo apostolski obisk Benedikta XVI. vzbudil pogum, kjer vlada strah, in jasnost, kjer vlada zmeda.

Kako na obisk svetega očeta v Libanonu gleda krščanska skupnost v bližnjem Iraku?

"Kljub številnih težavam v zaskrbljujočih okoliščinah na Bližnjem vzhodu tudi iraška Cerkev obisk svetega očeta v Libanonu pričakuje z velikim upanjem. To je obisk očeta, ki ljubi svoje otroke. Ti povsod in v vseh okoliščinah čutijo njegovo skrb zanje," je dejal pomožni škof v Bagdadu Shlemon Warduni. Kot je dodal, upajo, da jim bo dogodek pomenil tudi tolažbo, pogum in oporo. Ker se papež v Libanonu ne bo srečal le s kristjani, ampak tudi s predstavniki muslimanskih skupnosti, je škof Warduni spomnil, da je tudi sinoda za Bližnji vzhod v ospredje postavljala dialog med muslimani in kristjani. "Vsi skupaj živimo na istem kraju. Tukaj smo skupaj rasli," je dejal. Kot je dodal, si predvsem pričevalci evangelija prizadevajo, da bi bili vedno blizu svojim bratom. Poskušajo pomagati razumeti, da mora vera zbliževati duše. "Če se ne spoštujemo med seboj, če si ne poskušamo vzajemno pomagati, se medsebojno spraviti, potem bo v teh okoliščinah zelo težko nadaljevati." Sveti oče pogosto spodbuja, da je treba ljubiti svojo zemljo. Po besedah škofa Wardunija je zdaj tudi čas upanja, da bi se iraški kristjani, ki so bili prisiljeni zbežati iz države, lahko vrnili na svoje domove. Le tam bodo po njegovem lahko našli svojo resnično srečo. Bagdadski pomožni škof še upa, "da bodo vsi lahko živeli v miru in varnosti".

Vir: Radio Vatikan

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...