Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Državni zbor (foto: ARO)
Državni zbor | (foto: ARO)

Novela o poslancih stopa v veljavo

Politika | 01.08.2012, 14:22 Tanja Dominko

Veljati je začela novela zakona o poslancih, ki skrajšuje čas prejemanja poslanskega nadomestila po koncu mandata in znižuje njegovo višino. Državni zbor jo je sprejel sredi junija, sodi pa v takoimenovani varčevalni paket, saj naj bi v parlamentu z njo letno prihranili 1,3 milijona evrov.

Nekdanji poslanci- torej tisti, ki v novem mandatu niso bili izvoljeni- po novem ne bodo več eno leto prejemali poslanskega nadomestila, ampak le osem mesecev. To so vsi tisti, ki so bili poslanci le en zaporedni mandat ali pa so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, in sicer: Marjan Bezjak, Alan Bukovnik, Milan Čadež, Bogdan Čepič, Silva Črnugelj, Joško Godec, Gregor Golobič, Milan Gumzar, Miran Györek, Franco Juri, Luka Juri, Anton Kampuš, Franci Kek, Miroslav Klun, Gvido Kres, Marijan Križman, Andrej Magajna, Tomaž Tom Mencinger, Darko Menih, Andreja Rihter, Vito Rožej, Tadej Slapnik. Ti bodo nadomestilo nehali prejemati še ta mesec. Sedem pa se jih je z današnjim dnem upokojilo. To so Joško Godec (DeSUS), Milan Gumzar (LDS), Anton Kampuš, Miroslav Klun, Marijan Križman in Darja Lavtižar Bebler (vsi SD) ter nekdanji nepovezani poslanec Vili Trofenik.

Še vedno pa bo nadomestilo prejemalo 12 poslancev, ki pa so to funkcijo opravljali dva ali več zaporednih mandatov. Tisti z dvema zaporednima mandatoma bodo nadomestilo prejemali 9 mesecev, tisti s tremi pa celo leto. A zneski nadomestila ne bodo več enaki, pač pa bodo za petino nižji. Nekaterim nekdanjim poslancem se bo znesek tako znižal kar za tisočaka, in sicer se bodo morali s tako znižanim zneskom nakazila sprijazniti Ljubo Germič, Dušan Kumer in Pavel Gantar, so izračunali na Večeru.

Do nadomestila niso upravičeni niti tisti poslanci, ki jim pogodba o zaposlitvi miruje in imajo možnost, da se vrnejo na staro delovno mesto. Ja, tudi taki obstajajo. Sem lahko navsezadnje uvrstimo tudi tiste, ki opravljajo funkcijo župana nepoklicno, saj so izračunali, da s poslanskim nadomestilom in nagrado za nepoklicno županovanje zaslužijo bistveno več (povprečno 5500 evrov bruto), kot bi, če bi bili poklicni župani- v tem primeru bi zaslužili približno 3 tisoč evrov bruto. Taki župani so denimo Alan Bukovnik, Milan Čadež, Miran Jerič, Tomaž Tom Mencinger, Darko Menih in Borut Sajovic.

Sicer pa spremenjeni zakon velja tudi za ministre prejšnje vlade, ki je predčasno končala mandat, le da se zanje prejemanje nadomestila izteče šele decembra- šteje se namreč od februarske menjave oblasti.

Zaradi omejitve prejemanja nadomestila nekdanjim poslancem je zakon tudi v ustavni presoji. Ustavno sodišče je sicer že zavrglo pobudi nekdanjih poslancev Franca Jurija in Francija Keka, saj je presodilo, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za oceno ustavnosti. Juri je ustavnemu sodišču že poslala dopolnjeno pobudo, zakon pa izpodbijajo tudi poslanci Pozitivne Slovenije. A pravnik Rajko Pirnat dvomi, da bi bili lahko uspešni. Kot je pred časom dejal za Dnevnik, gre res za takojšen poseg v pravice, vendar bodo večini poslancev prejemanje nadomestila le skrajšali za štiri mesece. In glede na hudo javnofinančno stisko bi zato težko utemeljili, da je to neustavno. Poleg tega pravica do nadomestila ni neka ključna človekova pravica, ampak je socialna boniteta, poudarja Pirnat. Dobro bi bilo, da bi se tega zavedali tudi poslanci, ki nekako ves čas poudarjajo le, da so po koncu mandata težko zaposljivi.

Po drugi strani pa nas to lahko veseli, saj to pomeni, da služba ni nagrada za politični angažma, ampak jo dobijo zaradi dejanskih sposobnosti, ki jih imajo. In morda so tudi morebitni delodajalci vestno spremljali prenose sej državnega zbora in so tako zlahka ugotovili, da že samo to, da si poslanec, še ne pomeni, da si inteligenten, sposoben, delaven in prilagodljiv. Takim se verjetno za službe ni bilo treba kaj dosti truditi.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...