Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

7. svetovno srečanje družin: Izkušnja žive Cerkve – družina je dobra novica

Svet | 05.06.2012, 08:21

V nedeljo se je sklenilo 7. svetovno srečanje družin, ki je potekalo v Milanu od 30. maja, in sicer pod geslom Družina: delo in praznovanje. Papež Benedikt XVI. je bil na srečanju prisoten od petka do nedelje. Pred tem je na sedežu milanske nadškofije kosil skupaj s kardinali in škofi ter tudi sedmimi družinami. To so bile družine iz Iraka, Demokratične republike Kongo, Mehike, Španije, Avstralije, iz Milana in iz Filadelfije v ZDA – mesta, ki bo, kot je bilo napovedano, gostilo 8. svetovno srečanje družin.

„Tukaj smo v ozračju resničnega življenja. Rad bi preprosto rekel hvala za vse tisto, kar sem živel v teh dneh: za to izkušnjo žive Cerkve. Čeprav se včasih lahko zdi, da je Petrova barka zares na milost in nemilost prepuščena težkim nasprotnikom, je vendarle res tudi, da lahko vidimo, kako je Gospod navzoč, živ, da je resnično vstal in na svojih dlaneh nosi vodenje sveta in srca ljudi. Ta izkušnja žive Cerkve, ki živi iz Božje ljubezni, ki živi za vstalega Kristusa, je dar teh dni. Zato se zahvalimo Gospodu.“ To so besede, ki jih je Benedikt XVI. spregovoril po koncu kosila. Zatem je pozdravil še organizatorje, sodelavce in prostovoljce, ki so omogočili nemoten potek dogajanja. Ko je odšel proti letališču Linate so ga verniki pospremili z aplavzom, hvaležnostjo in ganjenostjo ter vidnim navdušenjem nad tremi dnevi, ki jih je sveti oče preživel sredi med njimi.

Papež Benedikt XVI. je vesel „teh treh čudovitih dneh pastoralnega življenja“, je ob sklepu apostolskega obiska v Milanu dejal vatikanski tiskovni predstavnik, pater Federico Lombardi. Svetega očeta je najbolj ganila naklonjenost, ki so mu jo izkazale družine tako med sobotnim praznovanjem pričevanj kot ob zaključku nedeljske svete maše v parku Bresso. Po Lombardijevih ocenah se je vseh dogodkov, kjer je bil papež navzoč, v teh dneh skupno udeležilo vsaj milijon in pol oseb. Posebej je izpostavil kratko zasebno srečanje s kardinalom Carlom Mario Martinijem. Kardinal in sveti oče sta se srečala v soboto in se pogovarjala približno deset minut. Po Lombardijevih besedah je šlo za pogovor duhovne solidarnosti med „dvema velikima osebnostma Cerkve v današnjem času“.

Papež pa se je tudi nasploh v Milanu počutil lepo sprejetega. Mesto mu je izkazalo pozornost, ljubezen in spoštovanje. Tam je našel poslušalstvo, ki je bilo pripravljeno slišati besede o družini kot „dobri novici“, o globini družinskih vrednot, medsebojni ljubezni, razumevanju in odpuščanju, skratka o upanju, da je življenje lahko lepo. Vse to je oznanjevalo srečanje v Milanu, je prepričan vatikanski tiskovni predstavnik. In sicer tako preko pričevanj družin, papeževega nauka, pa tudi kot dogodek sam v celoti. Lombardi je v pogovoru za Radio Vatikan še povedal, da so se njega samega najbolj dotaknili papeževi odgovori na vprašanja v soboto zvečer. Bili so spontani, pozorni, konkretni, jasni in predvsem globoki.

Zlasti pomenljiv je bil zadnji odgovor, ki se je dotaknil teme ločitev. Gre za zelo razširjen problem, ki je povezan s težkim trpljenjem. Papež seveda ni govoril o vnaprej pripravljenih receptih, je pa poudaril pomen spremljanja teh oseb. Cerkev jih ne sme pustiti samih, nuditi jim mora duhovno podporo in pastoralno bližino. Po Lombardijevem mnenju je bil to izredno spodbuden poudarek. Trpljenje namreč ni vedno nekoristno. Če je živeto z vero in v solidarnosti cerkvene skupnosti, lahko postaja tudi bogastvo za vse.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...