Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Po padcu nizozemske še zlom romunske vlade

Svet | 27.04.2012, 16:47

Zaradi varčevalnih ukrepov in korupcije je padla romunska vlada. Tamkajšnji parlament je namreč na predlog leve opozicije izglasoval nezaupnico desnosredinski vladi pod vodstvom premiera Mihaija Razvana Ungureanuja. Romunski predsednik Traian Basescu mora sedaj imenovati novega predsednika vlade, in sicer le šest mesecev pred za november predvidenimi splošnimi volitvami.

Nezaupnica romunski vladi sledi vsesplošnemu nezadovoljstvu zaradi strogih varčevalnih ukrepov in korupcije, ki prevzemajo državo. Vodja opozicije Victor Ponta je že izrazil pripravljenost, da opozicijski socialdemokrati prevzamejo odgovornost oblikovanja nove romunske vlade. „Izglasovana nezaupnica predstavlja konec sistema zlorab, ki uporablja vsa možna orožja. Včasih obstaja pravica. Danes se je zgodila pravica," je dodal Ponta.

Vlada zdržala le tri mesece

Vlada premiera Ungureanuja je padla samo tri mesece po prihodu na položaj. Njen padec sovpada z misijo Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije, ki naj ocenila uresničevanje zastavljenih reform v zadnjih mesecih. Romunija je sicer še ena izmed držav, ki se je leta 2008 znašla v globoki recesiji. Tedanja vlada pod vodstvom Emila Boca je morala naslednje leto poklicati na pomoč MDS in EU, v zameno za 20 milijard evrov posojila pa je sprejela drastične varčevalne ukrepe za zmanjšanje javne porabe.

Nizozemska potrdila varčevalni proračun

Kot kaže ima tudi bogata Nizozemska težave pri doseganju evropskih fiskalnih ciljev. Zaradi varčevalnega proračuna je prejšnji teden odstopila vlada Marka Rutteja, tamkajšnji parlament pa je sinoči le potrdil proračun za prihodnje leto. Ta naj bi v skladu z zahtevami Evropske unije znova zmanjšal proračunski primanjkljaj države pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

„V prihodnjem letu bomo znižali primanjkljaj. A ne le to: z gospodarskimi in zelenimi reformami bomo pripomogli h gospodarski rasti in stabilnejšemu gospodarstvu nasploh,“ je zatrdil nizozemski finančni minister. Država bo s tem proračunom zmanjšala javno porabo za približno 14 milijard evrov; med drugim z dvoletno zamrznitvijo plač javnim uslužbencev, dvoodstotnim zvišanjem davka na dodano vrednost ter z dodatno obdavčitvijo cigaret, alkohola in gaziranih pijač.Nizozemska poleg Nemčije predstavlja eno od osrednjih gonil evropske fiskalne vzdržnosti. Če ji do ponedeljka ne bi uspelo doseči dogovora, bi ji grozilo znižanje najvišje bonitetne ocene.

Kaj bo s češko vlado?

Politična kriza je zajela tudi Češko. Poslanci bodo še danes glasovali o zaupnici premierja Petra Nečasa. Slednji se je za glasovanje o zaupnici odločil, ker je zaradi škandalov, povezanih s podkupovanjem, razpadla vladna koalicija treh strank.

Manjšinske vlade premier ne želi voditi, kar pomeni, da bodo ob morebitni nezaupnici na Češkem predčasne volitve. Je pa premier Nečas danes spet izpostavil pomen vladnih varčevalnih načrtov. "Dolgovi bodo uničili prihodnost naše države."

Po pričakovanjih naj bi se izredna seja, na kateri bodo poslanci odločili o zaupnici vladi, zavlekla pozno v noč.

Svet, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...