Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Herman Van Rompuy  in Catherine Ashton (foto: Evropska komisija)
Herman Van Rompuy in Catherine Ashton

Ashtonova obljubila pomoč opazovalcem v Siriji

Svet | 18.04.2012, 10:34 Petra Stopar

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Kofi Annan se v katarski Dohi udeležuje zasedanja zunanjih ministrov Arabske lige. Na njem se pogovarja o nadaljnji strategiji za Sirijo, potem ko je minuli četrtek začela veljati prekinitev ognja, v državo pa je pripotovala šestčlanska predhodnica opazovalne misije OZN. Da bo pomagala pri namestitvi opazovalcev v Siriji, je obljubila tudi Evropska unija, ki pa že razmišlja o uvedbi novih sankcij proti neuklonljivemu sirskemu režimu.

O pripravah na namestitev skupine 200 do 250 mednarodnih opazovalcev se je z najvišjimi voditelji Evropske unije včeraj v Luksemburgu pogovarjal generalni sekretar OZN Ban Ki Moon. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je dejal, da je EU opazovalno misijo pripravljena podpreti na kakršenkoli način. Po navedbah diplomatskih virov naj bi priskrbela opremo, finančna sredstva, oklepnike, osebje, komunikacijsko opremo, pomagala pa naj bi tudi z urjenjem.

Podporo opazovalni misiji je v nagovoru evropskim poslancev na zasedanju v Strasbourgu zagotovila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton. O humanitarni pomoči prebivalcem pa je dodala: „Prizadevamo si za zagotavljanje zatočišč, medicinskih pripomočkov, hrane in vsega, kar je potrebno. V ta namen smo za Sirijo in njene sosednje države zbrali 29 milijonov evrov. Podpora sosednjih državam je bistvena, saj je še posebej na meji s Turčijo varnost zelo pomembna in turške oblasti so se pri pomoči 25.000 beguncem iz Sirije izkazale za zelo profesionalne in hitre.“ Ashtonova je povedala še, da unija pripravlja nove sankcije proti Siriji zaradi nasilja režima predsednika Bašarja al Asada nad prebivalstvom in sistematičnega kršenja človekovih pravic.

Na obisku na Kitajskem pa se je danes mudil sirski zunanji minister Valid Mualem, ki je zagotovil, da bo Sirija še naprej popolnoma spoštovala mirovni načrt posebnega odposlanca Kofija Annana. A poročila aktivistov za človekove pravice s terena pravi drugače, češ da sirske sile obstreljujejo položaje upornikov v Homsu.

Medtem se je na spletu pojavil video posnetek, v katerem soprogi veleposlanikov Velike Britanije in Nemčije pri Združenih narodih ženo sirskega predsednika Asmo al Asad pozivata, naj se postavi za mir in izreče proti nasilju, ki ga nad sirskim ljudstvom izvaja režim njenega moža: „Nikomur ni mar za vaš stil, želimo si, da ukrepate, takoj.“ Posnetek si je na portalu Youtube ogledalo že prek 25.000 ljudi, več tisoč jih je podpisalo priloženo spletno peticijo.

Svet, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...