Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Postno romanje frankfurtskih Slovencev (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Postno romanje frankfurtskih Slovencev

FOTO: Postno romanje Slovencev iz Frankfurta

| 04.04.2012, 07:32 Matjaž Merljak

V letošnjem letu so v škofiji Limburg na vrsti za vizitacijo župnije mesta Frankfurt. Vizitacijo opravlja pomožni škof dr. Thomas Löhr. Čez nekaj let se bo namreč okoli 40 frankfurtskih župnij združilo v samo šest ali sedem zelo velikih.

Prvi del njegove vizitacije je v tem, da obišče vsako župnijo in se sreča z verniki pri evharističnem slavju, maši. Drugi del bo, ko se bo v naslednjih mesecih srečal in pogovarjal s predstavniki župnij pastoralnih območij mesta Frankfurt; za našo župnijo bo to konec junija v pastoralnem območju Frankfurtu-jugovzhod. Tretji del vizitacije pa opravi dekan s pregledom upravnih stvari župnije.

Naša župnija ima sedež v Frankfurtu, odločili pa smo se, da bo srečanje župnije s škofom v Marienthalu, v romarskem središču limburške škofije. V postnem času se že od leta 1995 zberemo v tem kraju h križevem potu in nedeljski maši. Letos je bilo to 18. marca. Zbrali smo se verniki iz območja Frankfurta in Wiesbadna, bil pa je tudi kakšen iz okolice Mainza in nekaj iz daljnega Westerwalda. Nekako petdeset se nas je zbralo.

Ob koncu obiska smo škofu izročili tudi darila
Ob koncu obiska smo škofu izročili tudi darila © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Škof se nam je pridružil že pri križevem potu. Pred začetkom svete maše, ki je bila dvojezična, smo škofa pozdravili s slovenskim šopkom, z nageljni, dobrodošlico pa sta mu izrekli Marta in Natalija. Rdeča nit pri škofovi pridigi je bil sam Marijin romarski kraj Žalostne Matere božje, postni čas ter naše čaščenje Božje Matere Marije. Med nami pa je bil tudi spovednik iz Ljubljane lazarist Roman Travar.

Pred začetkom maše pozdrav škofu s slovenskim šopkom
Pred začetkom maše pozdrav škofu s slovenskim šopkom © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Po maši smo se s škofom srečali še v romarski dvorani. Župnik mu je vsakega predstavil, škof pa se je z vsakim rokoval. Po malici pa smo po Heleni, Kristini in Nataliji škofu seveda še v nekaj besedah predstavili in poudarili nekatere značilnosti naše župnije in mu izročili nekaj daril: knjigo v nemščini Slovenija brez meja, zveščič o življenju božjega služabnika nadškofa Vovka ter seveda nekaj steklenic izbranega vina iz kartuzije Pleterje. V mraku in noči smo se razšli na domove vsi, ki smo prišli v Marienthal in v zgoraj naštetih krajih našega tukajšnjega bivanja nekako bolj in globlje čutimo slovensko župnijo kot našo in škofa tukajšnje škofije kot našega škofa. Z gostom spovednikom Romanom pa sva že naslednje jutro ubrala pot proti Ljubljani in Celju, Roman se je vračal v svojo skupnost, slovenski duhovnik Martin pa je odhajal na pomladansko pastoralno konferenco slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi.

Skupaj s škofom Thomasom smo molili križev pot v Marienthalu
Skupaj s škofom Thomasom smo molili križev pot v Marienthalu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...