Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Dan potem

Slovenija | 19.04.2012, 13:44 Tanja Dominko

Javni uslužbenci po včerajšnji stavki danes večinoma spet delajo, izjema so policisti, ki stavkajo do preklica. Ker tudi včerajšnja popoldanska pogajanja niso obrodila sadov, naj bi jutri vložili pobudo za začetek postopka razpisa referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih. Tak predlog so dali v Sindikatu policistov Slovenije, podpise pa so prispevali tudi člani drugih sindikatov javnega sektorja.

Pogajamo se cele dneve, vlada pa se iz nas norčuje, tega je dovolj.“ Potem, ko je bilo sinoči po koncu pogajanj slišati take razburjene besede sindikalista Branimirja Štruklja, je bilo jasno, da sporazuma ne bo. Strani sta vsaka na svojem bregu, tako da je vprašanje, kdaj se bodo nadaljevala pogajanja, pravzaprav odveč. Verjetno bo treba najprej umiriti strasti, da bo ton pogajanj sploh postal primeren za dosego dogovora. Vlada sicer danes kljub napovedim sindikatom ni dočakala njihovega pisnega predloga pogajalskih izhodišč. „Na včerajšnjem sestanku je bil govor o tem, da se predlog pripravi danes do 11-ih 30, pred novinarsko konference sem govoril z glavno pogajalko strokovne skupine Lidijo Apohal Vučkovič, ki je ravno končala pogajanja z delom sindikatov, ki ne stavka, in dejala mi je, da tega predloga še ni,“ je po današnji seji vlade dejal njen tiskovni predstavnik Anže Logar.

Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav pa je dejal, da pogajalci potrebujejo predvsem mir in izpostavil težavo, da imajo sindikati različna stališča. „Dejstvo je, da tudi med sindikati ni enotnega razmišljanja in stališč in je treba razumeti, da se je težko pogajati. Ampak vlada se trudi, pogajalska skupina se trudi in jaz upam, da bomo do skupnega imenovalca vsaj v nekem delu prišli."

Sindikati so, kot smo poročali, sicer šli še korak dlje, vložiti nameravajo pobudo za začetek zbiranja za razpis referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih, ki jo je državni zbor sprejel v torek. Novela predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec. Prav tako regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, ne bo smel preseči minimalne plače 584 evrov neto, vse dokler gospodarska rast v tekočem letu ne bo presegla dva odstotka in pol. Sindikati menijo, da vlada z zamikom izplačila regresa krši dogovor iz časa prejšnje vlade in torej napovedujejo referendum.

dr. Matej Lahovnik
dr. Matej Lahovnik © ARO

Če bo ta vladni paket ukrepov na referendumu zavrnjen, bomo poslali jasno sporočilo v tujino, da Slovenija ni pripravljena omejiti javne porabe v neke razumske in še vzdržne okvire, ki jih lahko tudi financiramo. Posledice bodo, da bodo stroški zadolževanja slovenske države v tujini vse dražji, država se ne bo več zadolževala po nekaj več kot štiriodstotni obrestni meri, ampak po precej višji, posledično se bodo dražje zadolževale tudi banke in posledično bodo dražji tudi krediti za podjetja in prebivalstvo,“ pa je opozoril ekonomist in nekdanji gospodarski minister dr. Matej Lahovnik.

Slovenija, Politika, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...