Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Socialni partnerji o varčevanju na področju sociale

| 20.04.2012, 10:17

Tudi današnji dan bo kot kaže minil v znamenju varčevalnih ukrepov; v ospredju je varčevanje na socialnem področju. Sindikati nasprotujejo znižanju nadomestila ob porodniški odsotnosti, otroškega dodatka, znižanju dodatka za brezposelne in letnemu dodatku za upokojence. Delodajalci pa menijo, da je varčevanje nujno.

S predlogom zakona, ki se mu je v sredo s splošno stavko že postavil po robu javni sektor, že od predstavitve vladnih izhodišč za varčevalne ukrepe pa sindikati omenjajo tudi možnost referenduma, naj bi zmanjšali izdatke državnega proračuna in drugih blagajn javnega financiranja.

Socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), tako obravnavajo predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva spremembe 45 veljavnih zakonov z različnih področij - od vrtcev do zdravstva in sociale. Pred začetkom seje na vladni, sindikalni in delodajalski strani ni bilo zaznati pretiranega optimizma.

„Gre za ukrepe, s katerimi se želi varčevati na tistih, ki jim gre najtežje. V tem delu mnoge rešitve niso dobre. Upamo, da bo na koncu razprave prišlo s to vlade do nekega razumnega dogovora," je dejal predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Delodajalci pa niso takega mnenja. Zavedajo se, da je treba varčevati tudi na račun sociale. "Trma, ki jo gledam zadnje čase, brez kakšnih konstruktivnih, približujočih predlogov, pelje to gospodarstvo v napačno smer in se bojim da ne bomo dosegli tistega, kar želimo," meni Igor Antauer iz Združenja delodajalcev. Minister Andrej Vizjak pa pričakuje, da bodo sindikati, ki so želeli sklic te seje, izrazili svoja pričakovanja, interese, poglede. „Mi se bomo do tega opredelili. Želimo diskusijo okoli širšega nabora ukrepov, ki so v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ."

Notranji rezi in posegi v socialo

Ukrepi posegajo tako v javne materialne stroške kot v socialne transferje, denimo zmanjšanje nadomestila za brezposelnost, predvideno je znižanje plač v javnem sektorju ter rezi v druge prihodke, kot so potni stroški in regres. Poleg tega bi zmanjšali prejemke v času porodniškega dopusta, za petino zmanjšali transferje verskim skupnost, za polovico pa političnim strankam. Med drugim bi tudi odpravili 2. maj in 2. junij kot dela prosta dneva.

Vlada je v odzivu na sindikalne zahteve v paket vključila tudi sklop "solidarnostnih" ukrepov, s katerimi so obdavčili premožnejše, luksuz ter kapitalske dobičke.

Državni zbor bo zakon po nujnem postopku obravnaval skupaj z rebalansom proračuna. Med obravnavo v parlamentu se zakon še lahko spreminja z vlaganjem dopolnil.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...