Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI. praznuje sedem let pontifikata

Papež in Sveti sedež | 19.04.2012, 13:22

Za nami je sedem let zelo bogate zgodovine, ki jo je s svojim delom, molitvijo in pričevanjem zarisal zdajšnji papež. Ko obhajamo obletnico izvolitve Benedikta XVI. na Petrov sedež, ne moremo mimo zapletenih razmer tako v svetu kot tudi znotraj Cerkve, ki zaznamujejo njegov pontifikat. Zato sveti oče v teh dneh še posebej vabi vernike, naj prosimo Boga, da mu bo naklonil moči za izpolnitev poslanstva, ki mu je bilo zaupano.

19. aprila 2005 je kardinalski zbor v četrtem krogu glasovanja za 265. papeža na sedežu rimskega škofa izbral nemškega kardinala Josepha Ratzingerja. Šlo je za enega najkrajših konklav v zgodovini Cerkve, saj je trajal le 24 ur. Novico o izvolitvi je najprej naznanil bel dim nad streho Sikstinske kapele, nekoliko pozneje je veselo vest, da imamo papeža, ki si je izbral ime Benedikt XVI., svetu z balkona vatikanske bazilike sporočil kardinal Esteves. "Habemus papam," je zaklical. Zbrane na Trgu svetega Petra in pred televizijskimi zasloni je pozdravil tudi novi Petrov naslednik."Dragi bratje in sestre! Po velikem papežu Janezu Pavlu II. so gospodje kardinali izbrali mene, preprostega in ponižnega delavca v Gospodovem vinogradu. Tolaži me to, da Gospod lahko deluje tudi preko nezadostnih orodij, predvsem pa zaupam v vaše molitve. V veselju v Vstalega Gospoda, v zaupanju v Njegovo trajno pomoč pojdimo naprej. Gospod nam bo pomagal, pa tudi njegova Sveta Mati Marija je ob nas," so bile njegove prve besede.

Po izvolitvi kardinala Ratzingerja za novega papeža jih ni bilo malo, ki so se spraševali, kako intenziven in trajen bo njegov pontifikat, tudi zato, ker so bila zadnja leta njegovega predhodnika zaznamovana z boleznijo. Ob tem velja spomniti, da se je sveti oče, ki je v tem tednu dopolnil 85 let, še pred slabim mesecem dni mudil v Mehiki in na Kubi, ki sta bili postaji njegovega 23. potovanja v tujino. O tem, kako je Benedikt XVI. vplival na položaj Cerkve v času svojega pontifikata, ob njegovih mednarodnih obiskih govorijo tudi naslednji podatki: vodil je štiri škofovske sinode in tri svetovne dneve mladih, objavil tri okrožnice ter razglasil Pavlovo leto in leto duhovnikov.

"To, da mnogi danes ne poznajo več vere, je zelo velik problem Cerkve. Papež srčno želi poglobiti vero, zato je tudi začel z novo evangelizacijo," je v pogovoru za Radio Vatikan spomnil predsednik papeškega sveta za edinost kristjanov, kardinal Kurt Koch. Pred kratkim je v svoji knjigi Skrivnost gorčičnega zrna predstavil osnovne smernice teološke misli Benedikt XVI., ki je bil do smrti papeža Janeza Pavla II. prefekt kongregacije za nauk vere. "Sveti oče se zgleduje po pravi izvirnosti teologije, to je po veri Cerkve. Želi verovati skupaj z vernim občestvom Cerkve. S svojo teologijo skuša na razumljiv način približati krščansko razodetje današnjemu človeku," je pojasnil kardinal Koch. Kot je dodal, Benedikt XVI. v razodetju najprej vidi to, kako se Bog obrača k človeku. Šele potem so razodetje verske resnice. "Zato je v jedru njegovega oznanjevanja in njegove teologije prijateljstvo. Pomemben je odnos z vstalim Kristusom." V tem smislu papež po besedah kardinala Kocha utemeljuje tudi ekumenizem. "Mislim, da je zelo velik poudarek, ki ga je dal ekumenizmu, osredotočenje na Jezusovo osebo. Ekumenizem se bo širil, če bo šel tudi v globino," je dejal.

Benedikt XVI. se je v zadnjih sedmih letih soočil s številnimi težkimi vprašanji. A v krizi Cerkve vidi veliko možnost za vnovično odkritje pristnega katolištva. "Prosim vas, da me še naprej podpirate z molitvami, da bom s pomočjo Svetega Duha lahko vztrajal v svoji službi Kristusu in njegovi Cerkvi," je povabil vernike pri včerajšnji splošni avdienci na trgu pred vatikansko baziliko in se obenem zahvalil za vse dobre želje, ki jih je prejel v teh dneh.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...