Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Romana in Ana Črnko (foto: Vesna Sever)
Romana in Ana Črnko

Romana in Ana Črnko z Gradišča na Kozjaku

| 12.03.2012, 10:31

V tokratni oddaji z cikla Pevci zapojte, godci zagod'te sta v ubranem dvoglasju prepevali mama in hči, Romana in Ana Črnko z Gradišča na Kozjaku.

Blizu avstrijske meje, med Ožbaltom in Kaplo nad Kozjakom, ob potoku Čermenica, leži zaselek Gradišče. Na hribovitem območju, obdanem s širnimi gozdovi in travniki, živi približno 200 prebivalcev, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Majhne kmetije ne omogočajo preživetja, zato se, povečini moški, vozijo na delo v bližnja večja mesta, tudi v sosednjo Avstrijo. V kraju ni trgovine, gostilne, niti cerkve. Imajo pa vrtec in osnovno šolo do petega razreda ter kulturni dom. Že tako majhna vas pa je razdeljena na dve fari, na duhovsko in kapelsko.

Gradišče sodi v občino Selnica ob Dravi, Gradiščani se imajo za Štajerce, jezikovno pa jih uvrščajo med Korošce. V tako majhnem kraju deluje Kulturno umetniško društvo, ki združuje dramsko skupino, tamkajšnje godce in skupino ljudskih pevk. V Gradišču sta bili doma tudi mama in hči, Romana in Ana Črnko, ki smo ju večkrat srečavali na različnih koncertnih odrih in prireditvenih prostorih, tudi na regijskih in državnih srečanjih pevcev in godcev. Mama Romana je pred petimi leti preminula, dve leti prej, ko sem ju obiskala, pa sem na trak zvočno zapisala njuno ubrano dvoglasno petje in številne vsebinsko raznolike pesmi; pripovedne, obredne, ljubezenske in vojaške pesmi.

Romana in Ana Črnko
Romana in Ana Črnko © Vesna Sever

Mama Romana prihaja iz družine, v kateri je bilo osem otrok, hči Ana pa je edinka. Živeli sta v hribovitem predelu zaselka Gradišča na Kozjaku, na 650 m nadmorske višine. Mama Romana je živela sama, na sosednji kmetiji pa hči s svojo družino. Čez dan sta postorili delo na kmetiji, ob večerih pa večkrat skupaj zapeli. Obe sta odraščali s pesmijo, ki je spremljala odločilne dogodke človekovega osebnega življenja, bila povezana s koledarskimi prazniki in z delovnimi opravili.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...