Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Tri verske skupnosti: Vrednoto družine smo dolžni varovati

| 22.03.2012, 15:18

Tri najštevilčnejše verske skupnosti v Sloveniji so proti družinskemu zakoniku. Predstavniki katoliške in pravoslavne Cerkve ter islamske skupnosti pri nas so na novinarski konferenci skupaj sporočili, da smo vsi dolžni varovati vrednoti zakonske zveze ter družine kot skupnosti moža, žene in otrok.

Predsednik Slovenske škofovske konference, nadškof Anton Stres, paroh srbske pravoslavne Cerkve zagrebško-ljubljanske metropolije Tomo Ćirković in mufti Nedžad Grabus so ob tej priložnosti podpisali izjavo "Družina je najboljši kraj za posredovanje verskih in kulturnih vrednot".

Katoliška in pravoslavna Cerkev ter islamska skupnost v Sloveniji cenijo zakonsko in družinsko življenje, zato se zavzemajo za pravico vsakega otroka do družinskega življenja v skupnosti očeta in matere. Prepričane so tudi, da je družinsko okolje najprimernejši prostor za posredovanje verskega in kulturnega izročila iz ene generacije v drugo. "Izjavljamo, da je izenačevanje istospolnih zvez z raznospolnimi in posvojitev otrok v takšne skupnosti po našem mnenju neprimerno, ker ne zagotavlja bistvene in nezamenljive vloge očeta in matere v družinskem življenju, kar je ključnega pomena za skladen osebnostni razvoj zakoncev in otrok," so zapisale v izjavi, ki jo je prebrala Mojca Perat iz Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Državljane in civilno-družbene organizacije pozivajo, naj se zavzamejo za ohranitev vrednote družine in sprejem takšne zakonodaje, ki jo bo zaščitila. "Poudarjamo, da je družinsko življenje temelj vsake družbe in države, ki se kaže v tem, da je država v službi družine in ne družina v službi države."

Nadškof Stres meni, da današnji podpis izjave "kaže, da gre za vrednote, ki presegajo vrednote posameznih verstev ali konfesij." Po njegovem je bilo v zadnjem času na račun katoliške Cerkve izrečenih veliko neupravičenih obtožb, zato je omenil nedavno sodbo Evropskega sodišča v Strasbourgu. Kot je pojasnil, je odločilo "da prepoved posvojitve biološkega otroka istospolnega partnerja ne pomeni kršitve 14. člena, ki prepoveduje diskriminacijo, in kršitve 8. člena, ki zagotavlja pravico do zasebnega in družinskega življenja, Evropske konvencije o človekovih pravicah."

Vrednoto družine kot tradicionalna Cerkev zagovarja tudi pravoslavna Cerkev. Kot je dejal paroh Ćirković, ima človek svobodno voljo in lahko izbira dve poti. Upa, da bo izbral "pot, ki ustvarja družino."

Da je vprašanje družine transreligijsko, je poudaril tudi mufti Grabus. "V tem smislu se islamska skupnost strinja, da je družina to, kar je bilo opredeljeno pred tisoče leti, torej skupnost moškega, ženske in otrok." Ob tem se zaveda, da je treba odgovoriti na sodobne izzive, tako kot nadškof Stres je omenil enostarševske družine in poudaril, da jim je treba pomagati. A temelj družbe je, kot je dodal, družina v tradicionalnem pomenu.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...