Marko ZupanMarko Zupan
Jaslice Vöhrenbach (foto: Janez Modic)
Jaslice Vöhrenbach

Božič in novo leto v Mannheimu v Nemčiji

| 05.01.2012, 07:33 Matjaž Merljak

Rojaki iz Evrope se za božične praznike vrnejo domov, s tistimi, ki ostanejo, na tujem, pa božične skrivnosti obhajajo slovenski izseljenski duhovniki. Janez Modic, župnik v Mannheimu v Nemčiji, je bil naš sogovornik v novoletni oddaji Slovencem po svetu in domovini SSD.

K pripravi na božič sodi tudi sveta spoved. Rojaki bi radi šli k spovedi v slovenščini, a kaj ko v krajih, kjer se srečujejo, ni spovednic. Imeli so skupno spokorno bogoslužje, spoved pa je bila individualna. V eni od skupnosti so v pripravi na božič po maši molili rožni venec. Kot zanimivost je župnik Modic navedel, da so v adventu imeli krst. Oče je Simon Kamenšek, Slovenec, mati pa Nemka, njeni starši so iz Kazahstana. Njunemu sinu je ime Eric in njegov zavetnik je švedski kralj Erik.

Krst Erica Kamenška
Krst Erica Kamenška © Janez Modic

Na sveti večer je bila sveta maša le v Mannheimu, saj ljudje odidejo v Slovenijo. Tokrat pa je prišlo veliko tistih, ki so ostali v Nemčiji. Po maši svetega večera so se rojaki še ustavili na skupnem druženju, le župnik je moral odhiteti še na drugo župnijo ...

Na božični dan so imeli sveto mašo v Saarlandu ob 13.30. Prišlo je dosti rojakov. Tudi Sara Pesek, ki je slepa od rojstva in se je nedavno uspešno udeležila enega od pevskih izborov. Tudi zbranim rojakom je zapela.

Roman Golob je po maši poučeval nečakinje in nečake
Roman Golob je po maši poučeval nečakinje in nečake © Janez Modic
Na god svetega Štefana je bila maša v Mannheimu. Prišli so starejši rojaki, ki se pozimi neradi vozijo v Slovenijo.

Prvo srečanje v letu 2012 bo 8. januarja, že naslednjo nedeljo, 15. januarja, pa se bodo Slovenci srečali s pomožnim škofom iz Freiburga, ki ima velik posluh za rojake drugih narodnosti.

V Vöhrenbachu imajo še v edinem kraju ministrante. Drugod so že vsi odrasli, naslednja generacija pa ne pride več. V Schwarzwaldu pa prihajajo k slovenski maši otroci iz druge generacije, bratranci in sestrične iz velikega Golobovega sorodstva. V adventu so sprejeli med ministrante najmlajša dva, Luca in Robija. Njihov stric, ki je ravno v tistem času obhajal štiridesetletnico, jih je po maši poučeval, kaj je bilo dobro in kaj ne.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...