Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Nežmah: „Prišlo je do mitizacije Jankovića kot uspešnega vodje“

Politika | 07.10.2011, 20:52 Tanja Dominko

Ljubljanski župan Zoran Janković uradno še ni potrdil, da namerava na predčasnih volitvah nastopiti s svojo listo, a vendar so namigi, da se bo to zgodilo, vse glasnejši. Politični analitik dr. Bernard Nežmah je za Radio Ognjišče opozoril, da uradne potrditve vendarle še ni. Sicer pa meni, da je v javnosti prišlo do mitizacije Jankovića kot uspešnega vodje, čeprav v Ljubljani vsa dejstva dokazujejo ravno nasprotno.

Stadion ni plačan, podjetje, ki ga gradi, je praktično pred bankrotom, mestni primanjkljaj v proračunu je rekordno velik, avtobusna in železniška postaja, ki sta bili pred petimi leti postavljeni kot glavni projekt, sta „zaplankani“, Kongresni trg ni nič boljši, kot je bil, stvari pokajo...“ S tega stališča bi bilo po mnenju Nežmaha morda celo streznitveno, „če bi se gospod odločil in sodeloval na volitvah, namreč pokazala bi se realna teža njegove politike“.

Nad vstopom Jankovića v predvolilno tekmo niso navdušeni v Socialnih demokratih, saj bi to pomenilo zanje precejšnjo izgubo glasov, enako bi izgubili v LDS in Zares, je prepričan Nežmah. Problematično pa se mu zdi tudi dejstvo, kako bi Janković nastopil na volitvah. „Pri njem sploh ne gre za stranko, ampak gre za to, kako serijo odločitev izvajati zelo samovoljno in si v veliki meri graditi zraven svoj finančni imperij.“ To potrjuje tudi lista, ki jo je predstavil za lokalne volitve. Nežmah je ogorčen: „To je katastrofa. Njegove liste ni. Ste morda v zadnjih petih letih slišali za kakšno razpravo koga iz njegove liste? To je glasovalni stroj, so zato tam, da dvignejo roko, ko je treba. Značilnost je popolna poslušnost. Tudi intelektualci z njegove liste so se zreducirali na dviganje rok.“

„Velik problem v Sloveniji pomeni fetišizacija volitev,“ je prepričan Nežmah, ki dodaja, da ni pametno, da se državljani odločajo po svojem srcu, po svojem navdušenju. Meni namreč, da navdušenja nad politiko ne more biti, pač pa se je vedno treba odločiti za manjše zlo, podpreti tistega, katerega odločitve smo sprejeli z odobravanjem. „Če kdo ni zadovoljen s Pahorjem, si naj poišče stranko, ki ni v njegovi dosedanji koaliciji,“ sklene Nežmah.

O predvolilni kampanji pa pravi, da verjetno ne bo vsebinska, ampak se bo spet razdrobila v posamezne manj pomembne teme.

Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...