Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
papež Janez Pavel II. v Assisiju (foto: Rome Reports)
papež Janez Pavel II. v Assisiju

VIDEO: V Assisi približno 300 predstavnikov glavnih svetovnih verstev

Svet | 23.10.2011, 16:23

Bilo je pred 25 leti, ko je papež Janez Pavel II. v mestu Assisi sklical prvo medversko srečanje. Izročilo se nadaljuje s papežem Benediktom XVI. 27. oktobra se bodo na dnevu premišljevanja, dialoga in prijateljstva zbrali predstavniki iz vseh glavnih verstev.

„Cilj prvega srečanja je bil pospeševanje miru. Mir v svetu, mir med ljudmi in mir za človeštvo. Odtlej izzivi v svetu naraščajo. Ta obletnica znova poudarja razlog, zakaj je Janez Pavel II. povabil vsa verstva, naj skupaj delajo za mir v svetu in dobro človeštva,“ je povedal predsednik papeškega sveta za pravičnost in mir kardinal Peter Turkson.

Tokrat pričakujejo približno 300 predstavnikov glavnih svetovnih verstev. Med njimi je vodilni v pravoslavni cerkvi Bartolomej I. Tudi primas anglikanske cerkve Rowan Williams in posebni odposlanec kralja Savdske Arabije. Pričakujejo tudi jordanskega princa Faisala ter glavnega rabina v Rimu Riccarda Di Segnija. Prišel bo tudi nečak Mahatma Gandija. Pričakujejo pa jih še veliko več.

„Predstavniki iz drugih krščanskih Cerkva, vzhodnih Cerkva in krščanskih skupnosti, ki izhajajo iz reformacije. Med drugimi verstvi je veliko število predstavnikov muslimanov in budistov. Verstev v Indiji, tradicionalnih verstev, predstavnikov različnih šol in združen v judovskem svetu. Letos bo novo tudi to, da bodo štirje ljudje ali pet ljudi predstavljali tiste, ki ne verujejo,“ je povedal podtajnik papeškega sveta za kulturo Melchor Sánchez de Toca.

Med neverujočimi je Julia Kristeva, ki dela kot jezikoslovka in psihoanalitičarka. Tam bodo tudi profesor Reno Bodei, ki na univerzi v Pisi predava filozofijo, mehiški filozof Guillermo Hurtado kakor tudi avstrijski ekonomist Walter Baier. „Želeli smo vključiti kulturno perspektivo, ki predstavlja neverujoče. To je pojav, ki ga povečini vidimo v zahodnem svetu, mišljene so Evropa, obe Ameriki, Avstralija in Nova Zelandija,“ je povedal de Toca, kardinal pa dodal: „Ko sprejemamo ljudi, ki izpovedujejo ali iščejo vero, poudarjamo, da preko razuma iščemo resnico, ki je dostopna ljudem, ki ne verujejo.“

Z železniške postaje znotraj Vatikana se bodo odpeljali papež ter tudi drugi predstavniki verstev. Ko bodo prispeli tja, bodo nekateri govorili v baziliki svete Marije Angelske v Porciunkuli pod Assisijem. Po kosilu bodo imeli čas za osebno premišljevanje. Vatikan pa je opozoril, da ne bo skupne molitve, ampak bodo vsi predstavniki molili posamič. „Molitev bo del tega srečanja, vendar ne bo v žarišču. Vsak bo imel svoj prostor v samostanu v Assisiju. Tam bo lahko premišljeval, molil, počival, razmišljal – kar se mu bo zdelo najbolj primerno,“ je pojasnil podtajnik papeškega sveta za kulturo Melchor Sánchez de Toca.

Skupaj pa bodo vsi predstavniki obnovili svoje prizadevanje za mir. Tema srečanja je Romarji vere, romarji miru. Poslanstvo ni preprosto, s svojo navzočnostjo pa bodo vsi verski voditelji pokazali svojo zavezanost tej zadevi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.