Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

18. okober - evropski dan boja proti trgovini z ljudmi

Slovenija | 18.10.2011, 16:17

Trgovina z ljudmi je poleg pranja denarja ter trgovine z drogami in orožjem ena najdonosnejših dejavnosti mednarodno organiziranega kriminala. Žal še vedno cveti, po ocenah mednarodne organizacije dela na leto prinese kar 32 milijard evrov dobička. Ob tem se premalo govori o hudih posledicah za varnost, blaginjo in človekove pravice njenih žrtev. Teh naj bi bilo po svetu 2 milijona 400 tisoč, med njimi polovica otrok. Večina je prisiljena v prostitucijo ali suženjsko delo, mnogi celo v oboje.

Učinkovito zatiranje trgovine z ljudmi je še vedno neizpolnjen cilj Evropske unije, čeprav gre po besedah komisarke za notranje zadeve Cecilie Malmström za eno najpomembnejših prednostnih nalog Bruslja. Zato države sedemindvajseterice ob 18. oktobru, ki ga že peto leto zaznamujemo kot evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, ocenjujejo, kaj je že bilo storjenega in koliko dela je še pred nami.

Trgovina z ljudmi je svetovni družbeni problem. Povezan je z brezperspektivnostjo ekonomij v državah razvoja in nastajajočimi kriznimi žarišči, na stari celini pa predvsem z gospodarskimi in političnimi spremembami v srednjih in vzhodnoevropskih državah. "Poglavitni vzroki so brezposelnost, revščina, tudi pomanjkanje izobrazbe, spolna diskriminacija … V Evropi narašča povpraševanje po dekletih, starostna stopnja se vse bolj niža, tako da je med njimi vse več mladoletnic," je za naš radio povedala sestra Andreja, ki se skupaj s številnimi redovnicami vsega sveta bori proti tej obliki kršenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Kdo so žrtve in katere so pojavne oblike zlorab in trgovine z ljudmi?

"Ženske in otroci, ki so prisiljeni v prostitucijo, potem je tu prisilno delo, v Sloveniji smo imeli primer prisilnega beračenja, suženjstvo, služabništvo in tudi odstranitev organov za nezakonite transplantacije," je pojasnila sestra Andreja. Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da je 43 odstotkov žrtev prisiljenih v prostitucijo, 32 odstotkov v suženjsko delovno razmerje. Kar četrtina vseh naj bi bila prisiljena v obe dejavnosti. V prostitucijo so v veliki večini, to je 98 odstotkov, prisiljene ženske in dekleta. Sestra Andreja ob tem opozarja, da uradnih in točnih podatkov ni. "Ko zasačiš trgovca z dekletom, dekle ne bo priznalo, da je žrtev, saj se boji. Veliko žrtev tudi ne prepozna, da so žrtve, številne so zavedene, saj jim obljubljajo marsikaj," je še dodala. Sestra Meta je medtem spomnila, da je precej otežena tudi pomoč žrtvam. "Če žrtev ne želi spregovoriti, če ne želi pričati pred sodiščem, je primer zaključen in ni nihče preganjan."

Slovenska policija je lani obravnavala tri kazniva dejanja trgovine z ljudmi in enajst kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, obravnavanih je bilo 33 oškodovancev. "V zadnjem letu so policija in pristojna ministrstva pospešila akcijo, tako da se je število obsojenih povečalo, predvsem je šlo za končanje primerov prejšnjih let. Lani je bila na sodišču pripravljena pričati tudi prva žrtev," je še poudarila sestra Andreja.

Razprava: 10 let boja proti trgovini z ljudmi v Sloveniji

Slovenija je na področju trgovine z ljudmi tako država izvora kot tudi tranzitna in ciljna država. Letos zaznamujemo 10-letnico zagotavljanja celovitega in usklajenega pristopa k reševanju tega pojava. Imamo medresorsko delovno skupino za boj proti trgovini z ljudmi, ki jo sestavljajo tako nevladne organizacije kot vsa pristojna ministrstva.

Razprava o boju proti trgovini z ljudmi v Sloveniji
Razprava o boju proti trgovini z ljudmi v Sloveniji © Urška Hrast

Sandi Čurin z notranjega ministrstva, nacionalni koordinator omenjene skupine, je v razpravi izpostavil najvidnejše rezultate 10-letnega delovanja skupine dejal: "Sprememba kazenskega zakonika leta 2004 in s tem uvedba posebnega kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, vzpostavitev sistem sodelovanja nevladnih organizacij pri konkretni pomoči žrtvam trgovine z ljudmi ter uvedba specializacije na vrhovnem državnem tožilstvu glede pregona kaznivih dejanj s tega področja in širše onesveščenje javnosti." Kot je poudaril Čurin, so se v zadnjih letih na področju trgovanja z belim blagom pojavile spremembe. "Klasičnim primerom trgovanja z ljudmi z namenom spolne zlorabe oz. prostitucije so se pridružile novejše oblike delovnega izkoriščanja. Trgovanje otrok za namene izvajanja manjši kaznivih dejanj ter trgovanje z ljudmi za namene trgovanja s človeškimi organi. Namenov trgovanja z ljudmi je toliko, kakršna je domišljija tistih, ki povprašujejo za tovrstnimi storitvami. Gre za problematiko vrednot in etike nasploh." Uspešnost odkrivanja in pregona kaznivih dejanj je pogojena tudi z učinkovitostjo ukrepov, ki so usmerjenji na sekundarno kriminaliteto, ki spremlja trgovanje z ljudmi. Kot take je Čurin izpostavil pranje denarja, korupcijo in spremljanje finančnih tokov osumljenih.

Vrhovna državna tožilka Savica Pureber je ob tem dejala, da je trgovina z ljudmi pravzaprav trgovina z delom, torej vsem, kar lahko človek ponudi. "Intelektualne, fizične ali spolne storitve. Vedno gre za nekaj, kar plačaš. Nič ni zastonj. Vendar pa plačilo dobi nekdo drug, ne tisti, ki je storitve ali delo opravil. Tega se moramo zavedati." Ob tem je izpostavila, da se koncept trgovine z ljudmi spreminja. Žrtve namreč niso več zaprte oziroma popolnoma odrezane od sveta, večina tudi dobi manjši delež zasluženega denarja, ki ga pošilja domov. Po njenih besedah jih je prav zato veliko težje odkriti in prepoznati kot žrtve. Vrhovna državna tožilka vidi ključni moment družbe v odkrivanju in prepoznavanju oškodovanca in žrtve. "Da se ne bi ponavljali stereotipi, da je žrtvi, ki se v Sloveniji prostituira, vendarle boljše, ne glede na pogoje, v katerih se prostituira, da je izkoriščenemu imigrantskemu delavcu boljše tu kot doma … in da nehamo biti v tej smeri samovšečni."

V razpravi so sodelovali tudi predstavniki nevladnih organizacij Društva Ključ, Slovenske Filantropije in Slovenske Karitas, ki so predstavili svoje delo in prizadevanja na tem področju. Katjuša Popovič iz Društva Ključ je povedala, da so v 10-ih letih ugotovili, da je najbolj pomembn "da sodelujemo med sabo. Tako vladne in nevladne organizacije v Sloveniji kot tudi mednarodno sodelovanje. Sodelovanje je izredno pomembno zaradi posameznika, ki tisti trenutek potrebuje pomoč." Sicer pa v njihovem društvu pomagajo informirati oziroma pripravljati žrtve na pričanje v postopkih zaslišanja, kazenskega postopka. obravnave in sojenja. "Žrtve morajo biti informirane o tem, kaj je kazenski postopek, kako poteka zaslišanje, kdo je kdo na sodišču. To so izjemno pomembne stvari. Še mi imamo tremo, ko gremo na sodišče, ker ne vemo, kaj nas čaka, kaj žele žrtve trgovine z ljudmi,“ je pojasnila Popovićeva.

Tudi Imre Jerebic s Slovenske Karitas je predstavil veje delovanja na področju boja proti trgovini z ljudmi. Po pogodbi že 4 leta v sodelovanju z ministrstvom za delo izvaja krizno namestitev. "24 ur imamo na razpolago telefon za žrtve ali organizacije, ki iščejo informacije. Dve krizni namestitveni lokaciji sta skriti. Imamo usposobljen tim, ki je 24 ur z žrtvijo, ki pride v krizno namestitev. Izvajajo psihosocialno in zdravstveno pomoč ter varovanje. Predvsem pa gre za tisto človeško prisotnost, pripravo na pričanje. Ampak žrtev se mora najprej spočiti."

Še vedno pa ostaja veliko dela v boju proti tovrstni kriminaliteti, treba bo osveščati predvsem srednjo generacijo v družbi, še več bo treba sodelovati v osnovnošolskih in srednješolskih programih in nadaljnje sodelovanje medresorske delovne skupine z nevladnimi organizacijami.

Molitev ob dnevu boja proti trgovini z ljudmi v Evropski uniji

Večni Bog, Vemo, da posebno ljubiš uboge in male ljudi. Ti se zavzemaš za pravice ljudi, ki so zatirani.

Danes se obračamo k ljudem, katerih pravice so poteptane in jih prodajajo kot potrošno blago. Med njimi so tudi mladi in celo otroci, katerih življenje ni vredno več kot 30 srebrnikov.

Verujemo, da jih nikoli ne boš pozabil, ker si usmiljen in nežen.

Njihovo življenje je zapisano na tvojih rokah. Izostri naš čut za resničnost, da spoznamo, da imamo nalogo v svetu, v katerem sicer trg določa vse, ne le ceno za kavo, ampak tudi za ljudi.

Daj nam pogum, da se bomo pritožili proti nepravičnosti in izkoriščanju. Naj stojimo ob strani ljudem, ki v našem velikem svetu ničesar ne pomenijo in pomagaj nam poimenovati nepravičnost!

Bog, prosimo te, daj vsem ljudem, ki se borijo proti trgovini z ljudmi, preudarnost in odločnost. Žrtvam pa daj vztrajnost in zaupanje vate.

Stoj nam ob strani, usmiljeni Bog, ko molimo za storilce, ki zaradi svoje nespameti in trdosrčnosti preko trgovine z ljudmi širijo zlo na svetu. Daj, da bi spoznali svoja zla dejanja.

Prosimo te v imenu Jezusa, tvojega sina in našega brata.

Amen.

Vir: Korus

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...