Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Za Slovenijo spet padec kreditne ocene

Politika | 23.09.2011, 15:08 Tanja Dominko

Bonitetna agencija Moody's je danes znižala kreditno oceno Slovenije za eno stopnjo na Aa3, možno pa je, da bo oceno znižala še bolj. Razlogi so povečano tveganje, da bo morala vlada dodatno podpreti bančni sistem, poslabšanje obetov za srednjeročno gospodarsko rast, zmanjšanje dostopnosti do posojil in pričakovana upočasnitev izvoza.

Ministrstvo za finance meni, da je agencija Moody's pri svoji oceni preveč previdna in ne upošteva vseh izvedenih ukrepov. Znižanje ocene je bilo po mnenju nekaterih ekonomistov pričakovano.

Dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor je dejal, da so bili vzroki za znižanje bonitetne ocene Slovenije prisotni že dolgo, mnogo pred neizglasovanjem zaupnice vladi in so ekonomisti napovedovali kar po vrsti. „Osnovni vzroki so izjemno povečanje zadolženosti bank in podjetij v času prejšnje vlade ter povečanje zadolženosti države v času vlade Boruta Pahorja.“

Agencija Moody's je s svojo odločitvijo poslala signal finančnemu trgu, zato lahko sedaj po Mramorjevih besedah naša država pričakuje povišanje stroškov zadolževanja v tujini, manjši dostop do finančnih virov ter težje in dražje pogoje poslovanja podjetij s tujino.

Janez Šušteršič s koprske fakultete za menedžment se z oceno agencije glede političnega stanja v državi ne strinja preveč. Pri politični nestabilnosti je agencija po njegovem mnenju verjetno sledila logiki, da lahko odsotnost operativne vlade, ki lahko hitro sprejema ukrepe, poveča tveganje, da ne bodo sprejeti potrebni ukrepi. „Meni se zdi ta ocena mogoče malo hitra in pretirana. Glede operativnosti vlade se ni veliko spremenilo, v bistvu že nekaj časa ni imela veliko podpore in je s težavo sprejemala odločitve".

Je pa izpostavil, da je Moody's med razlogi izpostavil tudi dva povsem ekonomska; torej slabo stanje bančnega sektorja ter slabše obete za gospodarsko rast. Moody's je po Šušteršičevih besedah opozoril tudi, da "tudi tisto, kar se dela, ne gre v pravo smer.

Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...