Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek (foto: ARO)
Nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek

Drinske mučenke zgled zvestobe, žive vere in čistosti

Slovenija | 22.09.2011, 00:30

Zadnja septembrska sobota bo tudi za Cerkev na Sloveniji pomemben dan. V Sarajevu bo namreč za blažene razglašenih pet Drinskih mučenk sester Hčera Božje ljubezni, med katerimi sta tudi naši rojakinji sestra Krizina Bojanc in sestra Antonija Fabjan. O pomenu tega dogodka smo vprašali ljubljanskega in mariborskega nadškofa, Antona Stresa in Marjana Turnška.

Nadškof Stres je spomnil, da se bosta blaženima Antonu Martinu Slomšku in Alojziju Grozdetu pridružili dve Slovenki, ženski, redovnici. "Imeli bomo torej svetniške osebnosti, ki so predstavniki obeh spolov," je dejal. Ob tem je posebej spomnil na zgled zvestobe do konca. "Človek, tudi kristjan, ne more ostati brez zvestobe," je prepričan nadškof Stres, ki hkrati ocenjuje, da "živimo v času, ko zvestoba ni cenjena". Pri Drinskih mučenkah pa je bila po njegovih besedah zvestoba takšna, ki se tudi pred smrtjo ni ustavila. "Vsak mučenec je človek zvestobe. In takšna zvestoba je izrednega pomena tudi za nas, ki želimo ostati kristjani, pri tej naši novi evangelizaciji."

Da je mučeništvo vedno zgovorno, meni nadškof Turnšek in poudarja, da gre pravzaprav za pričevanje žive vere. ko gre za Drinske mučenke, dodaten naboj vidi v tem, da so bile redovnice. "Tudi danes je lahko klic v redovništvo živ," je dejal. Obenem je omenil pomen pričevanja za čisto življenje. "Pri njih je bila odločitev za mučeništvo povezana z odločitvijo za čistost v življenju." Nadškof Turnšek je prepričan, da je to v našem času, v tem trenutku zelo pomembno, saj je "čistost življenja v javnem mnenju nekako izgubila svojo vrednost. A prepričan sem, da je po krščanskem pojmovanju za polno človekovo življenje pomembno tudi življenje v čistosti."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.