Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kardinal Jean Louis Tauran (foto: Wikipedia)
Kardinal Jean Louis Tauran

Kardinal Tauran in p. Lombardi o 11. septembru

Svet | 10.09.2011, 17:01

„V imenu Boga se ne sme ubijati, je ob deseti obletnici terorističnih napadov na ZDA v intervjuju za francoski katoliški časopis ''La Croix'' zatrdil kardinal Jean-Louis Tauran. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža in direktor Radia Vatikan pa je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan dejal, da „vojna še vedno traja in ni rešila prav ničesar. Osama Bin Laden je bil ubit, a zaradi tega se terorizem ne bo končal.“

Kardinal Tauran: Mladi morajo razumeti, da obstojata dobro in zlo

Predsednik Papeškega sveta za medverski dialog kardinal Tauran, ki je leta 2001 v Vatikanu opravljal službo tajnika za odnose z državami je ob obletnici dejal, da „smo bili ob strahotnih prizorih vsi pretreseni, a takoj nato je v nas prevladala zavest, da se v imenu Boga ne sme ubijati.“ Od takrat so se verski voditelji še bolj zavedali, kako pomembna je pedagogika srečanja. Kardinal dodaja, da 11. september ni nikoli postavil pod vprašaj medverski dialog. Ravno nasprotno, nastala so nova partnerstva. Leta 2008 je Abdallah, kralj Saudske Arabije, v Madridu organiziral veliko konferenco o medverskem dialogu. Po napadih pred desetimi leti so mnogi muslimani izrazili željo, da se spozna resnični obraz islama, in mnogi so izrazili solidarnost do žrtev, predvsem krščanskih.

Glede vprašanja o nezdružljivosti nasilja in religije, je kardinal Tauran spomnil na papežev govor diplomatskemu zboru, akreditiranem pri Svetem sedežu iz leta 2006. Benedikt XVI. je takrat dejal, da nobena okoliščina ne more upravičiti kriminalno teroristično dejanje, ki osramoti tistega, ki ga stori, in je vredno še večje obsodbe takrat, ko se za ščit vzame religijo ter se resnico o Bogu zavede na raven lastne slepote in moralne sprevrženosti. Kardinal Tauran omenja potrebo po tako imenovani ''pedagogiki dialoga''. Mladi morajo razumeti, da obstojata dobro in zlo, da je vest treba spoštovati, da gojenje človekove duhovne razsežnosti prispeva k večji odgovornosti, solidarnosti in razpoložljivosti za dialog. Zato predsednik papeškega sveta posebej poudarja pomembno vlogo vzgoje v družini, šolah, na univerzah, da bi se mlade generacije lahko naučile spoštovati druge in razumele, da razlika pomeni bogastvo.

Kardinal Tauran ob koncu intervjuja odgovarja še na vprašanje o posledicah 11. septembra in pravi, da je svet postal bolj negotov, povečala sta se sumničavost in strah pred drugim. Če smo se izognili kulturnemu šoku, se sedaj moramo še šoku nepoznavanja, trdi kardinal, kajti razlog strahu pred drugim je pogostokrat nepoznavanje. Tukaj pa je vloga religij bistvena, kajti kdor hodi po poti k Bogu, ne more, da ne bi prenašal miru, in kdor gradi mir, ne more, da se ne bi približeval Bogu, še trdi kardinal Tauran.

P. Lombardi: Žrtvovanje newyorških gasilcev in drugih oseb, ki so hotele pomagati, ostaja svetla luč tistega temnega dne

Direktor Radia Vatikan in tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi pa je za tokratno oddajo Octava dies spregovoril o deseti obletnici terorističnih napadov na ZDA. Po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan je dejal naslednje:

„Minilo je deset let od terorističnega napada, ko so štiri letala, polna nedolžnih potnikov, v New Yorku in Washingtonu strmoglavila na zgradbe, simbole gospodarske, vojaške in politične moči Združenih držav. Skoraj tri tisoč človeških življenj je bilo ubitih tisti dan in nato še tisoč zaradi prahu in strupov, ki so se širili po zrušitvi dvojčkov. Ljudje, več kot sedemdesetih različnih narodnosti, ver in kultur. Novo tisočletje, ki se je takrat komajda začelo, ni bilo zaznamovano z mirom, ampak je sovraštvo ponovno hotelo pokazati svojo moč. Vojna še vedno traja in ni rešila prav ničesar. Osama Bin Laden je bil ubit, a zaradi tega se terorizem ne bo končal.

Poleg tega, da so 11. septembra mnogi iskali način, kako rešiti svoje življenje, so drugi tekli proti nevarnosti, da bi pomagali žrtvam, in tako so žrtvovali svoje življenje, da bi rešili življenje drugih. Žrtvovanje newyorških gasilcev in drugih oseb, ki so hotele pomagati, ostaja svetla luč tistega temnega dne. Mnogo je bilo sočutja, pomoči, molitve; sledilo je mnogo pripravljenosti za razumevanje, dialog in mir s strani vseh, ki se v tistih dneh niso prepustili obupu in želji po maščevanju.

Toliko sovraštva, a hkrati tudi toliko ljubezni! Katero je prevladalo? Katero prevladuje? Katero bo prevladalo? Mi, ki se navdihujemo v Božjem imenu, želimo, da vsi častilci Boga še enkrat zajamejo nepopustljivo voljo po služenju za življenje in mir.“

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.