Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Granda: Šlo je za izvoz komunistične revolucije

| 06.09.2011, 12:03

V Beogradu se bo končala dvodnevna ministrska konferenca Gibanja neuvrščenih. Ta poteka ob 50. obletnici uradne ustanovitve.Udeležujejo se ga predstavniki več kot sto držav. Med njimi je tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. To je sprožilo ogorčenje v podmladku stranke Nove Slovenije, za komentar pa smo povprašali tudi zgodovinarja dr. Staneta Grando.

Gibanje so septembra leta 1961 ustanovili tedanji voditelji Jugoslavije Josip Broz – Tito, Indije Nehru, Egipta Gamal Abdel Naser in Indonezije Sukarno. Nastalo je kot protiutež takratni blokovski delitvi sveta, pa tudi kot odgovor na zahodni in vzhodni vojaški pakt. Tudi takratno prvo zasedanje je potekalo v Beogradu.

Zunanjepolitični fiasko

V podmladku Nsi menijo, da je udeležba Žbogarja na zasedanju Gibanja neuvrščenih zunanjepolitični fiasko. Opozarjajo, da so vodilne članice gibanja države, v katerih se zatira demokracijo in svobodo, s tem pa sistematično kršijo človekove pravice in svoboščine. Da je gibanje zelo vprašljivo, opozarja tudi zgodovinar Granda in ob tem spomnil, da je bil med drugim v Jugoslaviji izšolan tudi sedanji libijski voditelj Moamer Gadafi, ter mnogi drugi sporni voditelji. Granda ob tem dodaja:"Šlo pa je tukaj pravzaprav, po mojem globokem prepričanju, za izvoz komunistične revolucije. Tako, da so tu neke stvari, o katerih zgodovina še ni povedala svojega. Vmes so bili tudi ljudje, ki so bili do vratu krvavi." Zato v Mladi Sloveniji menijo, da udeležba Slovenije na zasedanju pomeni obujanje časov, ko so voditelji iz gibanja prijateljevali, pri tem pa pozabili na kakovost življenja lastnega naroda. Ob tem se sprašujejo, ali Slovenija res zasluži takšno vlado, ki krepi sodelovanje z državami, v katerih vladajo diktatorji.

Slab ugled za Slovenijo

Granda po drugi strani udeležbi ministra Žbogarja na zasedanju ne pripisuje kakšnega velikega pomena. Kot je povedal, je ministrov glavni cilj pridobivanje afriških držav, da bi Sloveniji dale glas za sedež v Varnostnem svetu. "Seveda pa to ne pomeni, da ni v ozadju tudi kakšne nostalgije. Zavedati se moramo, da je sedanji oblasti Tito še vedno velika vrednota. Človek bi rekel, da gre pri vsej tej stvari tudi za dvigovanje tradicij Tita," še dodaja Granda. Tudi zaradi tega pa v Mladi Sloveniji menijo, da Slovenija kot članica Nata in Evropske unije na zasedanju takšnega gibanja nima kaj iskati. Še več, menijo, da Slovenije takšna zborovanja niti ne bi smela zanimati. „Namesto, da bi Slovenija krepila odnose z gospodarsko in demokratično razvitimi državami ter krepila sodelovanje v evroatlantskih integracijah, se povezuje z državami, v katerih vlada enoumje,“ še menijo v podmladku Nove Slovenije in dodajajo, da se bo zaradi promoviranja s pomočjo diktatorjev, ugled Slovenije v mednarodni skupnosti močno zmanjšal.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...