Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Pahor ne bo sprejel odstopa Kresalove

Politika | 09.08.2011, 13:14 Tanja Dominko

Računsko sodišče je ministrstvu za notranje zadeve izdalo negativno mnenje v reviziji o pravilnosti najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi in najema stavbe na Litostrojski. Očitki letijo tako na nekdanjega ministra Dragutina Mateja, v precej večji meri pa na sedanjo ministrico Katarino Kresal. Ta je premieru Borutu Pahorju ponudila odstop, ki pa ga ni sprejel. Na Ministrstvu za notranje zadeve bodo poleg tega začeli s postopkom odpovedi najemne pogodbe za prostore na Dimičevi, je še zapisala ministrica. Vladi bodo, kot je dodala, predlagali izvedbo novega postopka pridobivanja prostorov v skladu s priporočili Računskega sodišča.

Ministričini grehi

Prav najem razvpite stavbe na Dimičevi 16 je tisti, zaradi katerega je sodišče podalo negativno oceno revizije. Ministrici Katarini Kresal računsko sodišče očita, da se je odločila za najem, namesto za postopen odkup. Pred tem tudi ni preverila, kakšne so potrebe po najemu novih prostorov. Tako po oceni računskega sodišča obstaja tveganje, da je bila najprej sprejeta odločitev o pridobitvi prostorov na lokaciji Dimičeva ulica 16 v Ljubljani, šele po tem pa so bili izvedeni postopki, ki naj bi formalno in ekonomsko upravičili njihovo pridobitev. Oboje po mnenju revizorjev pomeni tveganje za negospodarno ravnanje. Notranje ministrstvo z najemom na Dimičevi tudi ni pomembno zmanjšalo obsega najetih prostorov, tja pa je preselilo le manjši del kadrov, s čimer se prostorske težave niso zmanjšale, povečali pa so se izdatki za najemnine. Kot ugotavlja računsko sodišče, je ministrstvo v času vodenja Katarine Kresal ravnalo v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, kršilo pa je tudi zakon o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin. Postopke pridobivanja prostorov za Nacionalni preiskovalni urad sicer že nekaj časa preiskuje tudi protikorupcijska komisija.

Računsko sodišče odstopa ni predlagalo

Na novinarsko vprašanje, ali bo Računsko sodišče predlagalo razrešitev ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, je predsednik sodišča Igor Šoltes odgovoril nikalno. Po njegovih besedah so ministrstvu in vladi dali določena priporočila, da preučijo vse možnosti za preoblikovanje najemnega razmerja, ki bi na koncu pripeljalo do lastništva sedaj najetih prostorov, če pa ukrepi ne bodo izvedeni, pa bo sledil poziv k odstopu. Kot rečeno se je Kresalova že zdaj odločila, da ponudi svoj odstop, a ga premier Pahor ni sprejel, saj ne želi tvegati predčasnih volitev.

Litostrojsko očitajo Mateju

Sodišče v svojem poročilu tudi ugotavlja, da je ministrstvo za notranje zadeve tudi v času Dragutina Mateja ravnalo negospodarno, ko se je odločilo za najem stavbe na Litostrojski ulici v Ljubljani, namesto da bi sklenilo najem s postopnim odkupom. V to stavbo naj bi se sicer preselilo celotno ministrstvo skupaj z Inšpektoratom za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo. Izveden bi moral biti tudi javni razpis za najem stavbe, saj je šlo za objekt, ki še ne obstaja. "Ob tem najem, ki po vsebini, zaradi višine plačanih zneskov najemnin, predstavlja najem s postopnim odkupom, po obliki pa je predstavljen kot najem, lahko predstavlja tveganje za obliko prikritega zadolževanja," dodajajo v poročilu.

Gorenak oster

Po mnenju poslanca SDS Vinka Gorenaka je računsko sodišče skušalo s primerjavo najema stavb za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Litostrojski in Dimičevi cesti nevtralizirati učinke ugotovitev negospodarnega najema na Dimičevi. Kot opozarja v sporočilu, so zamolčali, da gre v prvem primeru za najem stavbe od podjetja v državni lasti, v drugem pa od zasebnika - osebnega prijatelja ministrice Kresalove.

Postopka najema prostorov na Litostrojski v času ministrovanja Mateja in na Dimičevi v času Kresalove po Gorenakovem prepričanju nista primerljiva. Kot pojasnjuje, gre v primeru Litostrojske za poslovanje državnega podjetja z državo in posledično ne odteče v privatne žepe niti en sam evro. V stavbo bi se preselili vsi zaposleni v notranjem ministrstvu in Generalni policijski upravi (GPU), kar pomeni, da ne bi več plačevali najemnin za sedanje prostore, dodaja poslanec.

V primeru Dimičeve pa gre, kot poudarja, za poslovanje države z zasebnikom Igorjem Jurijem Pogačarjem. Po 20 letih bo stavba njegova last in ne last države, piše Gorenak. Prav tako je po njegovih navedbah ministrstvo v stavbo na Dimičevi preselilo le del uslužbencev Generalne policijske uprave in še vedno plačuje najemnine za obstoječe prostore. "Te podatke Igor Šoltes v poročilu preprosto spregleda, bolje rečeno z zamolčanjem teh podatkov relativizira sporen klientelističen posel Katarine Kresal, pri katerem je tako ali tako kot zunanji sodelavec sodeloval tudi sam. Med drugim je podal celo mnenje, da javni razpis za prostore na Dimičevi ni potreben, v poročilu pa najemu stavbe na Litostrojski cesti očita domnevno izogibanje javnemu razpisu," pojasnjuje Gorenak. V primeru najema stavbe na Dimičevi gre po njegovih besedah za izrazit primer sistemske korupcije. Računsko sodišče pa kljub močnemu angažiranju ni moglo prikriti sistemske korupcije koalicijsko-politične tajkunske elite, je poslanec SDS zapisal v sporočilu za javnost.

Pukšič ni presenečen

Poslanec SLS Franc Pukšič je dejal, da ga odločitev Računskega sodišča „ni presenetila, ker te ne more presenetiti. Takšno sprenevedanje in govorjenje neresnice, kot jo je izvajala ministrica ob zagovoru interpelacije v parlamentu, je nepojmljivo.“ Po njegovih besedah že „otrok v osnovni šoli razume, da če bo nekaj časa neko stvar plačeval in jo tudi odplačal, da bo na koncu to njegova last“. Pukšič pričakuje, da bo vlada prej ali slej odstopila in da bomo imeli čim prej predčasne volitve. „Ponuditi odstop predsedniki vlade pa je milo rečeno norčevanje,“ je za Radio Ognjišče dejal Pukšič.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...