Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Simbolična slika (foto: Wikimedia Commons)
Simbolična slika

30. avgust - mednarodni dan pogrešanih

| 30.08.2011, 11:09

Mednarodni dan pogrešanih, ki ga zaznamujemo 30. avgusta, nas opominja, da je veliko ljudi pogrešanih zaradi različnih sporov po vsem svetu. Po podatkih policije smo v Sloveniji lani zabeležili kar 782 primerov pogrešanih. Večina se jih sama vrne domov.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je povedal, da so iskane osebe tiste, za katere je razpisana tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo ter "za katere policija na podlagi zakonskih pooblastil izvaja ukrepe in postopke za izsleditev in prijetje". Postopek izdaje tiralice ureja zakon o kazenskem postopku. Če je verjetno, da je tisti, za katerim je izdana, v tujini, sme ministrstvo za notranje zadeve razpisati tudi mednarodno tiralico.

Področje pogrešanih oseb po Menegalijevih navedbah predstavlja za policijo pomembno področje, ki "od zahteva, da izvede vse ukrepe, ki jih policiji nalagata zakonodaja in stroka". Obvladovanje tega področja je uspešno le v pozitivnem sodelovanju policije, prizadetih oseb in širše javnosti.

"Zmotno je mišljenje, ki se pojavlja v javnosti, da je glavni element za status pogrešane osebe časovni dejavnik odsotnosti iz okolja," poudarja Menegalija. Glavni element pogrešanosti je nenadna in nepričakovana odsotnost iz kraja, kjer je oseba do takrat prebivala. Odsotnost mora biti daljša od običajne in predvsem nepojasnjena. Pogrešanje osebe lahko prijavi vsakdo, bistveno je poznavanje pogrešane osebe in sposobnost podaje pomembnih podatkov ob prijavi.

"Največ pogrešanih oseb, ki jih išče policija, se samih vrne domov, to je od 60 do 70 odstotkov, policija sama najde približno 10 odstotkov vseh iskanih oseb, pri iskanih mladoletnih osebah in otrocih je odstotek nekoliko višji, od 50 do 60 odstotkov,“ pojasnjuje Menegalija. Kot dodaja, "približno 15 odstotkov oseb najdemo mrtvih, en odstotek primerov pa je takšnih, kjer so pogrešane osebe žrtve različnih kaznivih dejanj".

V letu 2010 je policija obravnavala 279 primerov prijav pogrešanih odraslih oseb in 81 primerov od doma pogrešanih mladoletnikov. Prav tako je obravnava 422 primerov pogrešanih ali iskanih mladoletnikov iz vzgojno varstvenih zavodov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.