Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Sedem milijard nas bo

Slovenija | 11.07.2011, 11:09 Tanja Dominko

Po napovedih Združenih narodov bo na Zemlji še letos živelo sedem milijard ljudi. Do leta 2100 pa jih bo še tri milijarde več, so ob današnjem 11. juliju, svetovnem dnevu prebivalstva, zapisali v državnem statističnem uradu. Vsako leto se rodi 140 milijonov otrok, 57 milijonov ljudi pa umre.

Ob povečevanju števila prebivalstva bo skoraj nemogoče zadovoljiti najosnovnejše človeške potrebe po prostoru, hrani in pitni vodi, navajajo v statističnem uradu. Vprašanje, ali je mogoče dolgoročno povečati pridelavo hrane, kot dolgoročno najprimernejši politiki pa sta se izkazala izobraževanje in podaljševanje šolanja, so zapisali.

Trenutno živi na vsakem kvadratnem kilometru kopnega povprečno 51 ljudi, vendar je gostota poseljenosti po svetu zelo različna. Najgosteje poseljena celina je Azija s 130 prebivalci na kvadratni kilometer, najredkeje poseljena pa je Oceanija s štirimi prebivalci na kvadratni kilometer, navaja državni statistični urad.

Eno najgosteje poseljenih območij je Monako, kjer živi na kvadratni kilometer površine skoraj 36 tisoč ljudi. Med najredkeje poseljenimi državami pa je Mongolija, kjer zunaj njenega glavnega mesta živi povprečno le en prebivalec na kvadratni kilometer. V Ljubljani na enem kvadratnem kilometru površine živi povprečno 1662 prebivalcev, že v sosednjem naselju Janče pa živita na kvadratni kilometer manj kot dva prebivalca.

Velemest z več kot 10 milijoni prebivalcev je danes približno 20, leta 2050 pa jih bo po napovedih veliko več. V zadnjih 60 letih se je npr. število prebivalcev Dake v Bangladešu in Kinšase v Kongu povečalo za devetkrat.

Združeni narodi so leta 1989 razglasili 11. julij za svetovni dan prebivalstva z namenom, da bi vsako leto opozarjali na pomembna vprašanja, povezana s prebivalstvom.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...