Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Od petka do petka: 1. - 8. julij 2011

| 10.07.2011, 08:10

Medtem, ko je teden v Kopru minili v znamenju zapoznelih lokalnih volitev je politično ozračje segrelo predvsem preigravanje o tem, kdo bi vstopil v predvolilno koalicijo in kdo ne, teden pa ni minil brez redne razprave o tem ali naj bodo predčasne volitve. V Cerkvi pa je odmevalo četrto slovensko-hrvaško romanje na Ptujski gori.

Marija s plaščem povezala Slovence in Hrvate

Srečanja se je udeležilo približno dva tisoč vernikov, več kot 60 duhovnikov in 9 škofov iz obeh držav. Somaševanje je vodil mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek, pridigal je varaždinski škof Josip Mrzljak. V homiliji je poudaril, da morda ne razumemo ravno vseh besed, ki jih drug drugemu povemo, razumemo pa Božjo govorico, besede Marije in Elizabete, razumemo tudi besede dveh še nerojenih - predhodnika Janeza (Krstnika) in Jezusa. To srečanje dveh žena in njunih sinov prebuja veselje in posebno navzočnost Svetega Duha. Spomnil je na to, da obe državi letos obhajata 20. obletnico neodvisnosti in samostojnosti. „Na Hrvaškem smo doseženo svobodo drago plačali. Mnogo braniteljev je darovalo svoje življenje, mnogo otrok je ostalo brez staršev, mnogo poročenih brez svojega sozakonca, mnogo staršev brez svojih otrok. Mnogi so bili izgnani iz svojih domov, mnogi so poiskali zavetje v drugih deželah sveta, med njimi nekateri tudi v Sloveniji. Kako ne bi bili hvaležni drug drugemu za medsebojno pomoč v tako različnih življenjskih razmerah in težavah, ki so nas pestile v naši zgodovini. Naša skupna romanja so priložnost, da se tega spominjamo in drug drugemu zahvalimo.“

Vlada še brez Zares-a, Zares pa brez dveh poslancev

Vladna koalicija se še naprej manjša, zato je predsednik vlade Borut Pahor je v državni zbor poslal predlog za imenovanje novih začasnih ministrov slovenske vlade, ki bodo za tri mesece prevzeli položaje treh ministric iz vrst Zares - Darje Radić, Irme Pavlinič Krebs in Majde Širca, ki so odstopile. Gospodarsko ministrstvo bo vodil Mitja Gaspari, sicer minister za razvoj; ministrstvo za kulturo bo prevzel Boštjan Žekš, sicer minister brez listnice, odgovoren za Slovence v zamejstvu in po svetu; ministrstvo za javno upravo pa bo vodil premier Borut Pahor ob pomoči generalne sekretarke vlade Helene Kamnar.

Sicer pa v vladni koaliciji še naprej škripa. Premier Borut Pahor je agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države prijavil protikorupcijski komisiji zaradi domnevnega vpliva lobistov na njeno vodstvo. Prva dama agencije Dagmar Komar, ki jo je imenovala in agencijo ustanovila prav Pahorjeva vlada je v odzivu poudarila, da je agencija zaradi visokih standardov korporativnega upravljanja marsikomu stopila na žulj, predvsem določenim zasebnim interesom. Glede domnevnih srečevanj z lobisti, ki so povod za prijavo, pa je Komarjeva pojasnila, da gre pri tem za osebno odgovornost vsakega posameznika in ne za kolektivno odgovornost uprave.

Ker je po odhodu stranke Zares vladna koalicija še manjša so se ta teden ponovno pojavili namigi o predčasnih volitvah, ki pa jih po mnenju opozicije ne gre pričakovati. Se pa je že začela razprava o novih koalicijah. Prvak SDS Janez Janša je napovedal, da si SDS želi oblikovanja predvolilne koalicije s strankami, s katerimi je sodeloval v minulem mandatu. To je bila po njegovih besedah tudi edina koalicija, ki je zdržala cel mandat. NSi je na sodelovanje pripravljen, DeSUS in SLS pa predvolilnih dogovorov ne bosta sklepala.

Pred gospodarstvom še novici iz poslanskih klopi. Poslanca zdaj že opozicijske stranke Zares Vili Trofenik in Alojz Posedel sta izstopila iz poslanske skupine ter napovedala, da se bosta pridružila poslanski skupini nepovezanih poslancev. Trofenik zapušča tudi Zares, medtem ko Posedel že nekaj časa ni več član stranke. Dokončno odločitev za izstop so povzročili vedno pogostejši primeri razhajanj v stališčih znotraj poslanske skupine, sta po odhodu iz poslanske skupine v sporočilu za javnost pojasnila Trofenik in Posedel. Kljub temu pa je še vedno nejasna usoda še enega Zaresovega člana, to je predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Odstop s funkcije predsednika je po besedah vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija le še vprašanje časa, torej ali je to možno izvesti do parlamentarnih počitnic ali po njih. Zares je sedaj opozicijska stranka in to ima določene posledice tudi za predsednika Gantarja, ki je iz kvote Zares.

Nova vrhovna sodnica je ...

Vrhovni sodnici Dunji Jadek Pensa, ki jo predsednik republike Danilo Türk predlaga za kandidatko za ustavno sodnico, pa se med poslankami in poslanci obeta podpora. Enotno jo podpirajo poslanci največje koalicijske stranke SD in poslanci LDS, podpora ji gre tudi od opozicijskih Zares in SNS ter nepovezanih poslancev. V SDS in SLS se o podpori Jadek Pensovi še posvetujejo.

Predvideva rebalans odpuščanja v javnem sektorju?

Sedaj pa h gospodarskim temam. Vlada je minuli teden obravnavala nov predlog rebalansa državnega proračuna za 2011. Kot je po seji vlade povedal minister za finance Franc Križanič, je rebalans izdelan, bo pa treba nekatere postavke še nekoliko spremeniti. Vlada bo zdaj opravila še nekaj usklajevanj, Križanič pa pričakuje, da bo rebalans prihodnji četrtek sprejet brez večjih razprav. Križanič o konkretnih številkah ni spregovoril, razkril pa je, da gre pri rebalansu glede na sprejeti proračun za precejšnje zmanjšanje. Do predloga so kritični v stranki Zares in na Gospodarski zbornici Slovenije, saj krči investicije in po njihovi oceni ni razvojno naravnan. Predsednik vlade Borut Pahor pa je med drugim omenil tudi odpuščanja v javni upravo. Do tega je zelo kritičen sindikalist Branimir Štrukelj. „Če nekdo slabo dela, ga ni mogoče odpustiti zaradi poslovnih razlogov. Zaradi poslovnih razlogov se odpusti takrat kadar dela ni.“

Odbor za finance pri strokovnem svetu SDS se je zavzel za takojšnji sprejem ukrepov, da bi preprečili bankrot države. Ob tem odbor posebej izpostavlja nujnost ukrepov na področju javnih financ, ki bodo zaustavili nadaljnjo rast primanjkljaja državnega proračuna in povečevanja zadolževanja. Nujno je sprejetje ukrepov, ki bodo vzpodbudili podjetnost in zaupanje med gospodarskimi subjekti. Prelaganje obravnave ukrepov na jesenske mesece je, kot poudarjajo, lahko prepozno.

Da stanje le ni tako zaskrbljujoče pa trdijo na Uradu za makroekonomske analize in razvoj. Slovensko gospodarstvo okreva, a je rast zaradi strukturnih problemov razmeroma počasna. Eden od strukturnih dejavnikov, ki zavira gospodarsko rast, so težave v slovenskem finančnem sistemu. S tem se soočajo tudi druge države, a so težave bančnega sistema v Sloveniji bolj izrazite, poudarja direktor Umarja Boštjan Vasle.

Nadzorni svet Vzajemne je razrešil predsednika uprave Dušana Kidriča in člana uprave Igorja Jarca ter na Kidričevo mesto imenoval dosedanjo članico uprave Milojko Kolar. Poleg tega so imenovali Katjo Jelerčič in Ivana Gracarja za nova člana uprave, je po koncu izredne seje nadzornega sveta povedal prvi nadzornik Vzajemne Mirko Miklavčič. Kidrič in Jarc ne vidita tehtnih razlogov za razrešitev. Sicer pa oba ostajata na Vzajemni, saj jima to omogočata pogodbi.

Na hrvaški obali tudi slovenska policista

Še skok na morje. Hrvaškim policistom bosta med turistično sezono na območju hrvaške Istre in nekaterih otokov pomagala dva slovenska policista. Njuna glavna naloga bo pomoč slovenskim turistom. Eden od njiju bo deloval v Pulju in v Poreču, drugi pa na Krku in Lošinju.

Kongresni trg in Osma simfonija

Na prenovljenem Kongresnem trgu se je prejšnjo nedeljo z Mahlerjevo Osmo simfonijo, Simfonijo tisočev, v izvedbi več kot 1100 slovenskih, hrvaških in ruskih glasbenikov, odprl letošnji Festival Ljubljana. Koncerta pod taktirko slovitega ruskega dirigenta Valerija Gergijeva sta se udeležila tudi slovenski in hrvaški predsednik.

Sredstva za izvajanje programa Evropske prestolnice kulture, dogovorjena s strani ministrstva za kulturo, ostajajo ob načrtovanem rebalansu državnega proračuna nedotaknjena je v štajerski prestolnici potrdila ministrica za kulturo v odstopu Majda Širca. Podprla je tudi ustanovitev agencije za promocijo kulture v tujini s sedežem v Naskovem dvorcu.

Peterka se je tudi uradno poslovil

Slovenska reprezentanca v futsalu je dobila tekmece kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2012, ki ga bo od 2. do 18. novembra gostila Tajska. Žreb je določil, da bo Slovenija igrala v skupini 3 skupaj s Srbijo, Izraelom in zmagovalcem predtekmovalne skupine A. Slovenski selektor Andrej Dobovičnik je z žrebom zadovoljen in prepričan, da Slovenci lahko tudi zmagajo v skupini.

Javni zavod Šport Ljubljana je sporočil, da je javni razpis za poimenovanje večnamenske športne dvorane in nogometnega stadiona v Športnem parku Stožice končan. Do izteka roka so prejeli ponudbo Petrola ter pismo o nameri Zavarovalnice Triglav, ne ena ne druga pa nista ustrezali razpisnim pogojem. Razpisa ne bodo ponovili, ampak bodo začeli z neposrednimi pogajanji na podlagi veljavne zakonodaje.

Slovenski športniki so konec junija in v začetku julija nadvse uspešno nastopili na 13. poletnih igrah specialne olimpijade v Grčiji. V konkurenci 7500 športnikov z motnjami v duševnem razvoju iz 183 držav je 24 slovenskih udeležencev osvojilo sedem zlatih medalj.

Potem ko je najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Primož Peterka marca na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici uradno končal kariero, je prejšnjo soboto nastopil še na poslovilni tekmi v okviru celinskega pokala v Kranju. Skočil je trikrat in se pred domačimi navijači uradno poslovil od kariere aktivnega športnika.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...