Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof v Münchnu in Freisingu kardinal Reinhard Marx (foto: Wikipedia)
Nadškof v Münchnu in Freisingu kardinal Reinhard Marx

Kardinal Marx o papeževim obisku v Nemčiji

Cerkev po svetu | 30.07.2011, 10:24

„Ne dvomim, da bo papež v svojih pridigah in tudi v govoru v nemškem zveznem parlamentu podal pomembne poudarke,“ je pred septembrskim obiskom papeža Benedikta XVI. v Nemčiji za katoliško agencijo kaht.net dejal nadškof v Münchnu in Freisingu kardinal Reinhard Marx. Prepričan je, da bodo pomembnim sporočilom svetemu očetu prisluhnili tudi tisti, ki iščejo in dvomijo.

„V naši nadškofiji in na bavarskem doživljam veliko navdušenja in simpatije za našega nemškega in bavarskega papeža. Septembra se želi v Berlin ali Freiburg napotiti veliko romarjev,“ je poudaril kardinal Marx in spomnil, na lanski konzistorij v Rimu, ko je v baziliki svetega Petra in na trgu pred njo mnogo Nemcev vzklikalo papežu. „Seveda sem seznanjen tudi s kritiko, ki je vedno znova uperjena proti Cerkvi in vem, da se evforija v našem medijskem obdobju hitrega življenja vedno znova hipoma spremeni v nasprotje. To vendar poznamo tudi iz evangeljskih poročil o Kristusovem trpljenju,“ se je kardinal odzval - na v zadnjem času predvsem v medijih - nekoliko slabši prizvok obiska. „Jezusa ob vhodu v Jeruzalem množica še slavi, kmalu zatem pa že kričijo: Križaj ga! Za Cerkev v Nemčiji je obisk svetega očeta velika priložnost. Pokazal bo, da smo močna, živa skupnost verujočih, ki vstopa v prihodnost polna upanja,“ je povedal za katoliško agencijo kaht.net kardinal.

Cerkev je vsekakor v kriznem položaju

Na prazni svetega Rešnjega telesa in krvi je kardinal Marx v pridigi dejal, da je potrebno ob razpravljanju o prihodnji poti vere v katoliški Cerkvi postaviti v središče Kristusa. „Če nam to uspe, bomo znova našli svojo identiteto,“ trdi kardinal, ki je na vprašanje ali ni to, da se postavlja v središče Kristusa program manjšine v lastni Cerkvi odgovoril: „Cerkev je vsekakor v kriznem položaju, ki pa mora pomeniti tudi preobrat. Pot iz krize v kateri smo, bomo našli le tedaj, če se bomo osredotočili na Kristusa. Cerkev ima poslanstvo, da v svojem oznanjevanju, v zakramentih, v molitvi in bogoslužju, v vsem, kar dela, odseva nekaj Božje veličine in skrivnosti, ki je postala vidna v Kristusu.“

Nadškof v Münchnu in Freisingu kardinal Reinhard Marx se je odzval tudi na govorjenje o novi evangelizaciji: „Pri novi evangelizaciji gre za prenovljeno govorjenje o Bogu, za spoznanje in izkušnjo, da je vera največja pustolovščina človeškega duha. Kot žalostno skrajšanje in intelektualen dokaz duhovne revščine, pa je v tem, da pred tako pomembno temo kroži javna razprava skoraj izključno o temah, kot je celibat. Gre za nov prodor, h kateremu je Božje ljudstvo vedno znova poklicano.“

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...