Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Oslo nekaj trenutkov po bombnem napadu (foto: Wikipedia)
Oslo nekaj trenutkov po bombnem napadu

Stoltenberg: Morilca bomo kaznovali skupaj

Svet | 26.07.2011, 13:15

Anders Behring Breivik, 32-letni desničarski skrajnež, ki je v petkovih napadih na Norveškem ubil 76 ljudi, bo v priporu osem tednov. Tako je odredil preiskovalni sodnik Kim Heger, ki je Breivika včeraj prvič zaslišal. V Oslu se je sinoči na žalni slovesnosti zbralo preko 100 tisoč ljudi, norveški premier Jens Stoltenberg pa je dejal, da državljani globoko žalujejo.

Hotel obvarovati Norveško in Zahodno Evropo

Breivik je pred sodnikom ponovno priznal odgovornost za petkov napad, krivde zanj pa ni prevzel. Ob tem je povedal, da ni deloval sam, kot je sprva trdil, temveč je imel v svoji ogranizaciji še dve celici, je po zaslišanju povedal sodnik Kim Heger. Ali Breivikove navedbe o dveh celicah držijo, bo morala zdaj preiskati policija. Heger je povedal, da je bil Breivik na sodišču zelo miren. Deloval je, kot da dogodki nanj niso imeli vpliva. "Obtoženi je prepričan, da je bil prisiljen v ta dejanja, da bi Norveško in Zahodno Evropo obvaroval pred kulturnim marksizmom in muslimansko prevlado," je povedal sodnik in dodal, da je Breivik za to krivil laburistično stranko. "Dokler bo laburistična stranka vztrajala pri svoji ideologiji in podpirala razpadanje norveške kulture in množično priseljevanje muslimanov, bo morala prevzemati odgovornost za to izdajo." Sodnik Heger je še povedal, da je Breivik preiskovalcem izrazil pripravljenost, da bo do konca življenja ostal v zaporu.

Kakšna bo zaporna kazen?

Po norveški zakonodaji Breiviku grozi 21 let zapora. Vendar lahko sodišče ob izreku sodbe tistim, ki pomenijo grožnjo družbi, naloži pridržanje, katerega prenehanje ni določeno. Preiskovalni sodnik je 32-letniku odredil osem tednov pripora, od katerih bo štiri tedne preživel v popolni osami. Toliko je zahtevala policija. V tem obdobju bo Breivika lahko obiskoval le njegov odvetnik, ne bo smel prejemati pisem, komunicirati pa ne bo smel niti z mediji. Norveška policija pa je danes sporočila, da bo začela objavljati imena 68 žrtev strelskega napada na otoku Utoya. Po poročanju norveškega časnika Aftenposte so na otoku našli 57 trupel. Deset so jih našli v vodi, ena žrtev pa je umrla v bolnišnici v Oslu. Petkova eksplozija norveški prestolnici je po zadnjih podatkih zahtevala osem smrtnih žrtev.

Norveška žaluje

V središču Osla se je sicer včeraj zbralo preko 100 tisoč ljudi, da bi se poklonili žrtvam napada. Večina jih je v rokah nosila vrtnice. Po besedah premiera Jensa Stoltenberga je shod pokazal na to, da je Norveška zelo enotna in povezana. "Ljudje globoko žalujejo. Še vedno so šokirani. Kljub temu pa smo priča Norveški, ki je močno enotna. Ljudje držijo skupaj. Se tolažijo in skrbijo eden za drugega." Stoltenberg je v svojem nagovoru sicer poudaril, da bodo norvežani skupaj kaznovali morilca. Njihova kazen bo še več prijateljstva, strpnosti in več demokracije, je povedal zbranim. V pogovoru za britanski BBC pa je povedal, da Norveška po petkovih napadih ne bo več enaka kot prej. "Zaradi tega se ne bomo spremenili v manj demokratično in odprto družbo. Ne bomo postali policijska država," je za sinočnje Odmeve na RTV Slovenija povedala norveška veleposlanica v Sloveniji.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.