Begunci v Sloveniji

Slovenija | 20.06.2011, 10:37 Tanja Dominko

Leta 2000 so Združeni narodi 20. junij razglasili za svetovni dan beguncev. Po podatkih Visokega komisarja Združenih narodov za begunce je bilo predlani na svetu 43,3 milijonov beguncev, največ iz Afganistana, Iraka in Somalije. Kako je pri nas?

V Sloveniji živi 116 prosilcev za mednarodno zaščito. Največ jih prihaja iz Afganistana, Turčije in držav nekdanje SFRJ. Kot nam je v pogovoru povedal direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenija p. dr. Robin Schweiger problematika beguncev pri nas ni tako pereča kot denimo v Italiji, je pa opaziti porast prosilcev za mednarodno zaščito. Združenje skrbi sicer za pomoč prosilcem, nudi jim psihosocialno pomoč, tudi pastoralno pomoč, saj se tako begunci in prosilci za ta status v naši državi lažje znajdejo.

P. dr. Robin Schweiger ob tem omeni problem, da „mnogi ljudje, ki zaprosijo za mednarodno zaščito in so nastanjeni v azilnem domu, po nekaj dneh dom zapustijo in se odpravijo v druge države Evropske unije. Ko tam zaprosijo za status begunca, se ob preverjanju ugotovi, od kod so prišli in so vrnjeni v Slovenijo, da tukaj končajo postopek pridobivanja statusa“. Kot pravi p. dr. Schweiger se take zgodbe dogajajo, nekateri se pač odločijo za večen beg, pozna pa tudi bolj pozitivne zgodbe, kot je primer begunke iz Iraka, ki se je v Sloveniji srečno poročila in si ustvarila družino.

Na direktoratu za migracije in integracijo pričakujejo, da bo do konca leta število prošenj za azil preseglo tisto v letu 2010. Do 31. maja je namreč število teh prošenj že preseglo polovico vloženih iz leta 2010 (do maja lani 68 prošenj). Sicer pa je Slovenija od leta 1995 do konca maja mednarodno zaščito priznala 218 osebam.

V sektorju za mednarodno zaščito je bilo 1. januarja 2010 v reševanju še 80 prošenj za mednarodno zaščito iz preteklega obdobja. Lani je bilo vloženih 246 prošenj (od tega 35 ponovno), 31 zadev pa je bilo med letom 2010 vrnjenih v ponovni postopek. V tem letu so od 357 prošenj rešili 239, nerešenih je ostalo še 118 prošenj.

Mednarodni dan begunca bodo na ministrstvu za notranje zadeve obeležili s številnimi dejavnostmi, s katerimi želijo opozoriti na pomen spodbujanja medkulturnega dialoga v procesu vključevanja beguncev v slovensko družbo. V Azilnem domu se bodo danes zvrstili dogodki, kot so pripravljanje tipičnih jedi, delavnice za otroke, športne igre, karaoke in druge oblike predstavljanja posameznih kultur. Zvečer se bo dogajanje preselilo v Center urbane kulture Kino Šiška, kjer bodo ta dan obeležili z odprtjem razstave fotografskega natečaja v sklopu projekta "begunec.si", s podelitvijo nagrad najboljšim fotografom in s predstavo Afrika - Slovenija ekspres.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...