Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Romanje bolnikov v Lurd

Slovenija | 01.07.2011, 00:30

Bolniška župnija iz Ljubljane je pripravila že šesto romanje bolnikov v Lurd. Navadno sodeluje z goriško nadškofijo, letos je prvič zraven tudi škofija Padova Iz naše prestolnice se na pot proti Marijinemu božjepotnemu središču v Franciji podaja skupina 93-ih Slovencev. Skupaj s približno 60-imi rojaki iz zamejstva se bodo pridružili italijanskim romarjem, ki jih bo približno 450. Pred odhodom smo poklepetali z bolniškim župnikom Mirom Šlibarjem.

Šlibar se romanja zelo veseli. V pogovoru za naš radio je povedal, da je v skupini, ki pot proti Lurdu začenja v Ljubljani, približno tretjina bolnikov. "Večina bo vsaj tam potrebovala invalidski voziček, nekateri že od doma," je dodal. Bolnike spremljajo zdravstveni delavci in prostovoljci. Nekateri bodo v Francijo odpotovali z letalom. "To so predvsem težji bolniki oz. tisti, ki težko prenašajo pot, ki traja kar ves dan," je pojasnil.

Bolniki iz Slovenije ter goriške nadškofije in škofije Padova se tokrat proti enemu najbolj znanih Marijinih središč na svetu podajajo pod geslom Izgovoriti Očenaš z Bernardko. Gre pravzaprav za geslo vseh letošnjih romanj v Lurd. Tam se bodo slab teden dni udeleževali običajnih pobožnosti kot so različne procesije, molitve križevega pota in srečanja pri lurški votlini. Šlibar je poudaril, da se marsikdo odloči tudi za kopel. Številni namreč upajo na čudežno ozdravitev s pomočjo lurške vode. Ob tem povejmo, da je nekaj takšnih ozdravitev priznala tudi uradna Cerkev. A Šlibar dodaja, da ne gre le za to, saj bolniki, ki pridejo v Lurd, "drugače jemljejo svoje življenje, invalidnost, prizadetost". Po njegovih besedah je tam velik poudarek na evharistiji.

 

Image 5187
Romarji v Lurdu © Denis Horvat

Vsako leto Lurd obišče 6 milijonov romarjev in turistov. Od leta 1860, dve leti potem, ko se je razširila vest, da se je na obrobju mesta revni deklici Bernardki prikazala Devica Marija, se jih je zvrstilo že več kot 200 milijonov.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.