Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Minilo je 10 let od podpisa sporazuma o delitvi Jugoslavije

Slovenija | 29.06.2011, 15:42

Pred desetimi leti so predstavniki petih držav z območja nekdanje Jugoslavije na Dunaju podpisali sporazum o nasledstvu, s katerim so se države dogovorile za delitev obveznosti in premoženja nekdanje skupne države. Veljati je začel tri leta pozneje.

Sporazum so 29. junija 2001 na Dunaju podpisali zunanji ministri Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, ZRJ-a in Makedonije: Dimitrij Rupel, Tonino Picula, Zlatko Lagumdžija, Goran Svilanović in Ilinka Mitreva. Deset let po razpadu nekdanje Jugoslavije je pomenil prvi mednarodni sporazum o nasledstvu. Obenem je šlo tudi za neke vrste mirovno pogodbo, saj je bil prvi sporazum, ki ga je podpisalo vseh pet držav. Naslednice so v njem tudi dosegle dokončno soglasje, da je SFRJ razpadla. Kot zadnja ga je 2. junija 2004 ratificirala Hrvaška in takrat je tudi začel veljati.

Sporazum vsebuje več prilog, ki govorijo o razdelitvi premičnega in nepremičnega premoženja nekdanje SFRJ, konzularno-diplomatskih predstavništvih, finančnih vprašanjih, arhivih, pokojninah, zasebni lastnini in pridobljenih pravicah. Sloveniji pri različnih vprašanjih pripadajo deleži, ki segajo od 14 do 16,39 odstotka.

Ker se naslednice niso mogle dogovoriti o delitvi jamstev nekdanje federacije za stare devizne hranilne vloge, so v sporazum zapisale, da se bodo o tem vprašanju dogovorile na pogajanjih v okviru baselske Banke za mednarodne poravnave. Prvi krogi pogajanj so bili v letih 2001 in 2002. Hrvaška jih je več let zavračala, a oktobra lani pristala na njihovo nadaljevanje.

Do uresničitve sporazuma v celoti je sicer še daleč, saj je bila do zdaj uresničena le približno tretjina zadev. Visoki predstavnik za nasledstvo Rudi Gabrovec poudarja, da je pomembno, da je bilo v celoti urejeno najbolj pereče vprašanje socialne varnosti in pokojnin, tisto, kar se najbolj nanaša na ljudi. Tudi splošno gledano nasledstvena vprašanja niso nikoli lahka, vedno gre za dolgotrajen postopek.

Slovenija, Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.