Petra StoparPetra Stopar

Slovenija lobira za članstvo v Varnostnem svetu

Slovenija | 28.06.2011, 11:20

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič se te dni z delegacijo mudi na uradnem obisku v Ljudski republiki Kitajski, kar je v dveh desetletjih samostojne Slovenije prvi uradni obisk ministra za obrambo v tej velesili, ki lahko pomembno pripomore k slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov.

Namen prvega uradnega srečanja ministrov za obrambo Republike Slovenije in Ljudske republike Kitajske je navezava neposrednih in prijateljskih odnosov med najvišjima predstavnikoma obrambnih ministrstev, seznanitev s kitajskim obrambnim sistemom in njegovo transformacijo ter izmenjava pogledov in stališč o dvostranskem sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju. Posebna pozornost bo namenjena tudi varnostni situaciji v regiji, sodelovanju oboroženih sil obeh držav v mednarodnih operacijah in na misijah ter vlogi vojske pri odzivanju na naravne in druge nesreče, pri čemer ima Kitajska zelo bogate izkušnje, zlasti pri odzivanju na poplave.

Prvo pomembnejše srečanje je imela obrambna ministrica Ljubica Jelušič s predsednikom centralne vojaške komisije generalom Xu Caihom. Govorila sta o odnosih med državama na obrambnem in vojaškem področju ter si izmenjala poglede do nekaterih varnostnih izzivov v svetu. V pogovoru za Radio Ognjišče je ministrica Jelušičeva pojasnila, da je Kitajska politika zelo miroljubna. "Posebej so nam pojasnili, da tako velika država mora v svoji zunanji politiki nenehno poudarjati svojo miroljubnost in prizadevanja z mir. In tu je naša skupna točka, saj se za mir borimo tudi Slovenci v okviru organizacije Združenih narodov." Slovenija je sicer kandidatka za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), zato ima obisk na Kitajskem, pri stalni članici VS ZN tudi s tega stališča zelo pomembno vlogo. "Na vseh dozdajšnjih pogovorih smo že dobili podporo oz. so nam bile izražene simpatije za našo aktivno vlogo pri prizadevanjih za mir. To nam veliko pomeni. Stališča, ki jih zdaj tu vzpostavljamo, bodo zanesljivo vplivala tudi na njihovo stališče glede slovenskega morebitnega nestalnega članstva v Varnostnem svetu."

V okviru kandidature za nestalno članico VS ZN za obdobje 2012 in 2013 se medtem v New Yorku mudi predsednik republike Danilo Türk, ki se je že in se še bo srečal z več veleposlaniki različnih držav. Sinoči se je Türk udeležil tudi sprejema na ZN v čast 20. obletnice slovenske samostojnosti, ki se ga udeležuje tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, s katerim se bo Türk danes tudi posebej srečal.

Slovenija je bila članica varnostnega sveta v letih 1998 in 1999, ko je misijo pri ZN vodil Türk, ki je kasneje postal pomočnik generalnega sekretarja ZN Kofija Annana za politične zadeve. Zaradi tedanjih izkušenj ter dobrih zvez z mednarodnimi diplomati in politiki je sedaj predsednik eden od adutov, ki jih Slovenija uporablja za svojo kandidaturo za sedež v varnostnem svetu iz vzhodnoevropske skupine držav sistema ZN, kjer se za sedež, ki ga bo 31. decembra letos izpraznila

Jelušičeva kitajskim vojaškim predavateljem predstavila vlogo Slovenije v Natu

V sklopu prvega dne obiska na Kitajskem je bila ministrica Ljubica Jelušič gostja Nacionalne obrambne Univerze v Pekingu, kjer je predavateljem predavala o sodobnih obrambnih in varnostnih izzivih. Pri tem je predstavila vlogo Slovenije kot majhne države v primeru priprave novega strateškega koncepta Nata. Pri tem je poudarila, da lahko tudi majhne države v zavezništvih, kot je Nato lahko uveljavijo svoje interese, saj je kar nekaj idej, ki so nastale v Sloveniji danes sestavni del novega strateškega koncepta Nata. V razpravi, ki je sledila, se je izkazalo "akademiki kitajske obrambne univerze zelo dobro poznajo Slovenijo in Evropo, pa tudi naše prave dileme."

Nacionalna obrambna Univerza v Pekingu je sicer ustanova, kjer izobražujejo najvišje častnike kitajske vojske, visoke civilne uradnike na področju obrambe in lokalne voditelje ter poslance, ki po izobraževanju prevzemajo najbolj odgovorne poveljniške in voditeljske pozicije v vojski, obrambnem sistemu in na lokalnih ravneh. Letno na različnih programih izšolajo okrog 500 slušateljev, pomemben delež med njimi vse bolj zavzemajo tudi ženske.

Prva ženska obrambna ministrica po petih letih v Pekingu

Obisk Jelušičeve je posebnost tudi za Kitajce, saj je to po petih letih prva obrambna ministrica, ki jih je obiskala. Nazadnje se je tam mudila Michele Alliot-Marie, ki je vodila francosko obrambno ministrstvo. Kot je dejala ministrica Jelušič, je Kitajcem tudi s tega vidika zanimivo, kako "delujemo kot majhna država z žensko obrambno ministrico. Vendar smo skupaj ugotovili, da je to izziv, ki v prihodnje čaka tudi Kitajsko." Kot je ugotovila, so na vseh ustanovah, ki jih je že obiskala, zelo veliko ženskih častnic. "To so zelo izšolane in častnice, od katerih vsi pričakujejo še velik napredek v vojaških karierah."

Slovenija, Svet, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.