Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zakon o narodnih skupnostih spet dviguje prah

Slovenija | 27.06.2011, 17:57

Zbor narodnih predstavnikov (ZNP), najvišje telo odločanja pri Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS), je zavrnil obstoječi predlog zakona, ki rešuje vprašanje dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem. Obenem predlaga izboljšave - med drugim to, da novi zakon ne bi bil na ravni ustave. Odzivi so različni.

Iz Narodnega sveta koroških Slovencev so sporočili, da so vzrok za zavrnitev pomanjkljivosti in nasprotja med memorandumom, ki so ga predstavniki manjšine, Dunaja in avstrijske Koroške skupaj podpisal konec aprila, ter zakonskim osnutkom, ki ga je avstrijski kancler Werner Faymann predložil vladi in ga je ta sprejela 7. junija. Zbor narodnih predstavnikov namreč meni, da so številna določila iz predloga zakona v nasprotju s 7. členom avstrijske državne pogodbe. Kot še opozarja, ni dopustno enostransko razveljavljanje mednarodnopravnih obvez iz te pogodbe z notranjepravnimi določili. "Osnutek novega zakona o narodnih skupnostih niti tega ne uresničuje, kar je zapisano in obljubljeno v memorandumu, ter bistveno zožuje in slabša pravni položaj narodnih skupnosti na pomembnih področjih," poudarja predsednik zbora Jože Wakounig. Kot je dodal v pogovoru za ORF, predlagajo, naj se čas do sklepanja v parlamentu "konstruktivno izkoristi, da se odpravijo pomanjkljivosti". Prav tako menijo, da bi to moral urejati navaden zakon in ne ustavni, saj bi omogočil poznejše popravke.

Katere so temeljne pomanjkljivosti zakona o narodnih skupnostih?

V zboru narodnih predstavnikov pri Narodnem svetu koroških Slovencev navajajo, da je memorandum predvideval ustavnopravno uresničitev t.i. občinske klavzule, kar bi občinskim svetom tudi v prihodnje dopuščalo postavitev nadaljnjih dvojezičnih krajevnih tabel. Dodajajo, da tega določila v obstoječem osnutku ustavnega zakona ni. V memorandumu je tudi jasno zapisano, da se novelizacija zakona o narodnih skupnostih odločno nadaljuje ob tesnem vključevanju narodne skupnosti. Skladno s tem so krovne organizacije slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem v skupnem pismu obširno zavzele stališče glede zakonskega osnutka, a njihovi predlogi niso bili upoštevani. V zboru poleg tega pričakujejo, da bodo v besedilu zakona navedeni vsi kraji, kjer bodo v prihodnje stale dvojezične table.

Inzko upa, da bo prišlo do sprememb in popravkov

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko sklep zbora narodnih predstavnikov jemlje zelo resno. "Mislim, da ima zbor narodnih predstavnikov pravico povedati svojem mnenje," je dejal v odzivu za ORF ter dodal, da je popisal memorandum in "pričakujem, da se izpolni". Inzko upa, da bo v nadaljnjih pogajanjih še mogoče spremeniti besedilo osnutka, ki naj bi postal novi zakon o narodnih skupnostih.

Odločitev je medtem presenetila tudi predsednika obeh drugih organizacij koroških Slovencev - Zveze slovenskih organizacij Marjana Sturma in Skupnosti koroških Slovencev Bernarda Sadovnika. Sturm je med drugim ponovil, da dogovor z memorandumom vred ni bil optimalen, a obenem poudarja, da so bile stvari dogovorjene, zato naj take tudi ostanejo.

Odločitev ZNP dvignila precej prahu

Koroški deželni glavar Gerhard Dörfler je v odzivu zatrdil, da so kakršnakoli nadaljnja pogajanja nepredstavljiva. Da so dorečene že vse podrobnosti in da se bodo držali sprejetega dogovora, je poudaril tudi avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer.

In stranke? Nad zavrnitvijo predloga ustavnega zakona je razočaran tudi vodja koroških socialdemokratov Peter Kaiser. Po njegovem to ne pomaga pri vzpostavitvi zaupanja. Proti predlogu ustavnega zakona o manjšini so se medtem izrekli Zeleni na avstrijskem Koroškem. Menijo, da ne vključuje vsega, kar je bilo zapisano v aprilskem memorandumu. Dve dopolnili k predlogu zakona bo na julijskem zasedanju parlamenta vložilo tudi Zavezništvo za prihodnost Avstrije. Predlaga, da bi postavitev dvojezičnih napisov potekala po t.i. predlogu Schüssel-Karner, ki je predvideval postavitev dvojezičnih tabel v 158 krajih. Poleg tega želi stranka doseči sprejetje politične izjave, v kateri bi zapisali, da je avstrijska državna pogodba s tem brezpogojno izpolnjena.

O predlogu zakona …

Avstrijska vlada je predlog ustavnega zakona o narodnih skupnostih, ki naj bi v avstrijsko zakonodajo prenesel dogovor o rešitvi vprašanja dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem, potrdila 7. junija. O njem naj bi 6. julija glasoval spodnji dom, 21. julija pa še zgornji dom parlamenta.

Slovenija, Svet, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...