Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Po Vipavski dolini bo donela pesem zvonov

Slovenija | 26.06.2011, 00:30

Letos mineva 160 let od rojstva Ivana Mercine, prvega slovenskega zvonoslovca. Pritrkovalsko društvo iz Ajdovščine, ki nosi njegovo ime, se je odločilo obletnico počastiti na prav poseben način. V sodelovanju z vipavsko dekanijo je pripravilo projekt Vipavska pritrkava. Danes bodo tako zapeli vsi zvonovi v dolini.

Nekaj besed o programu …

Pritrkovalski praznik se bo začel ob 13. uri, ko bodo za 10 minut zapeli vsi cerkveni zvonovi vipavske dekanije. Nato bo pritrkavanje potekalo s postopnim vključevanjem ekip kot nekakšna povezana štafeta. Pritrkovalci bodo ali pritrkavali 15 minut ali zvonili 3 minute, kjer se pritrkavati ne da. Naslednji v štafeti se bo oglasil 5 minut za predhodnikom, če bo pritrkaval, oziroma 2 minuti za njim, če bo le zvonil.

Ob 13.10 bodo s pritrkavanjem začeli v Črničah, ob 13.15 se jim bodo pridružili pritrkovalci na Ravnah, ob 13.17 pritrkovalci v Batujah, ob 13.22 se bodo oglasili pritrkovalci v Selu, … Pesem zvonov bo potovala do Goč, rojstnega kraja Ivana Mercine. Tam se bodo udeleženci ob 16.15 zbrali na pokopališču in položili cvetje na njegov grob. Ob 16.30 se bodo kot zadnji oglasili goški zvonovi in vse sodelujoče povabili k sveti maši, ki jo bo daroval pomožni škof Jurij Bizjak.

Pelo ali zvonilo bo 126 zvonov v 53-ih zvonikih.

Izšel je tudi zbornik, prireditev bo snemala RTV Slovenija

V zborniku, ki je izšel ob tej priložnosti, so predstavljene vse cerkve vipavske dekanije in njihovi zvonovi. Najstarejši še delujoči zvon imajo na Gočah, zanimivo je, da je bil vlit kar v vasi, in sicer leta 1706. Najtežji zvon imajo v Ajdovščini, tehta 2440 kilogramov, kar je 40 več kot drugi najtežji zvon v Logu. Ta pa je nameščen v najvišjem zvoniku Vipavske dekanije, saj meri kar 60 metrov.

Dogodek bo snemala RTV Slovenija. Polurna dokumentarna oddaja bo na sporedu predvidoma 14. avgusta, ponovitev 15. avgusta.

Kdo je Ivan Mercina?

Rodil se je 29. junija 1851 in umrl 27. julija 1940. Po poklicu je bil učitelj petja in klavirja. Bil je prvi v slovenskem in tudi v evropskem prostoru, ki se je posvetil zvonoslovju. Kot kolavdator goriške nadškofije je leta 1925 napisal priročnik Slovenski pritrkovalec, v katerem opozarja, da morajo biti zvonovi vliti iz brona. Prav tako daje navodila glede armature in svetuje glede obešanja zvonov. Pisal je tudi o načinu zvonjenja in pritrkavanja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...