Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Na ruševinah Pahorjeve trdnjave

Slovenija | 21.06.2011, 12:41

Od prihodnjega tedna naprej bosta vlado sestavljali samo še največja in najmanjša koalicijska stranka SD in LDS. Gregor Golobič in njegova Zares se namreč selita na drugi breg, v opozicijo. Kot je po včerajšnjem sestanku predsednikov koalicijskih strank povedal predsednik vlade Borut Pahor, si bo prizadeval, da Zaresu pri izstopu ne bo sledila tudi LDS. Ob tem je prepričan, da v Sloveniji ni politične krize, napovedal pa je tudi, da bo vlada normalno delala naprej.

Jekleni Borut

Pahor vidi smisel vodenja vlade v napredovanju države, ne pa v statusu quo, ki po njegovem pomeni nazadovanje. Izrazil je trdno voljo, da stori vse, kar je v njegovi moči, da Slovenijo pripelje do konca njegovega mandata in iz krize, ki se po njegovem zaradi težav v Grčiji znova poglablja.

Zatrdil je, da svoje politike ne obžaluje in da, dokler se zakoni še sprejemajo, o globoki politični krizi ne moremo govoriti. Prepričan je, da je možno manjšinsko vlado voditi do konca mandata oz. vsaj do verjetnega glasovanja o zaupnici. Ob tem napoveduje, da „bova od ponedeljka dalje s prvakinjo LDS Katarino Kresal razmišljala o tem, kako voditi vse ambiciozne in tekoče manjšinske vlade do verjetnega glasovanja o zaupnici.“ Poudaril je, da ne razmišlja o odstopu, bo pa na rebalans proračuna vezal zaupnico. To pa „zato, da se zbistri eno ključno vprašanje. Vprašanje alternative.“ Ob tem je izrazil željo, da bi Pavel Gantar ostal na mestu predsednika Državnega zbora.

Golobič: Zares bo resna opozicijska stranka

Zares torej odhaja iz koalicije. Predsednik stranke Gregor Golobič je namreč po sestanku povedal, da pri tem koraku vztrajajo, ker ni nobenih sprememb. Golobič je povedal, da je Pahor le ponovil že znana stališča, zato Zaresu ne preostane drugega, kot da se preseli v opozicijo. Po njegovih besedah bodo tam delovali resna opozicijska stranka: „Naša priložnost izrekati se kritično o delovanju posameznih resorjev ali vlade kot celote ne bo več omejeno na vladne sobane.“

Pahorjevo odločitev o vezanju nezaupnice na sprejetje rebalansa proračuna, je označil za neodgovorno. To bi po njegovem pomenilo „mešanje dveh ravni, kar je lahko politično oportuno, z vidika interesa države in javnih financ pa nekorektno.“ Golobič zato predlaga Pahorju, naj gre v parlament po zaupnico kot tako. Kot kaže se premieru Pahorju želja o tem, da bi Gantar ostal predsednik Državnega zbora, ne bo uresničila, saj Golobič napoveduje, da bo po odstopu treh Zaresovih ministric, najverjetneje sledil tudi Gantarjev odhod. Dodal je še, da Zaresov odhod iz koalicije najverjetneje vodi v predčasne volitve jeseni. Zavrnil je tudi Pahorjeve navedbe, da v Sloveniji ni politične krize.

Ni pravih odgovorov

Katarina Kresal je iz sestanka prišla vidno razočarana. Zbranim novinarjem je povedala, da ni dobila pravih odgovorov, kakšen je namen SD-ja za prihodnje. „Ne želim dajati nikakršnih ocen. Očitno je za SD čisto vsaka varianta odprta,“ je povedala Kresalova in dodala, da od največje koalicijske stranke želi slišati predlog, kako dalje. Na podlagi tega se bodo, tako predsednica LDS-a, tudi v stranki odločili kako dalje, da bi doprinesli k stabilizaciji razmer. Zato bo še malo počakala. „Tudi jaz sem mislila, da bom dobila danes te odgovore. No, pa bom počakala še en teden,“ je dejala in dodala „Menimo, da je za razvoj Slovenije bolje, da imamo odprto liberalno misel, kot pa na veliko odpreti vrata desni zelo konzervativistični politiki.“ Kot je še povedala, je presenečena nad stališčem SD-ja, da v Sloveniji nimamo politične krize.

Stanje v koaliciji ni presenetljivo

Za komentar na vladno dogajanje smo povprašali urednika tednika Demokracija Metoda Berleca. Po njegovem mnenju stanje v koaliciji ni presenetljivo, saj je sedanja vlada nastala na močno vprašljiv način – s pomočjo „velikega poka“ s Finske in na podlagi programa, ki ga dejansko ni bilo. Tudi reforme, o katerih smo poslušali slaba tri leta, so bile po njegovem samo v besedah. „Vladna koalicija razpada tudi zaradi tega, ker jo sestavljajo ljudje, ki nikoli v življenju niso bili na trgu, ki se nikoli v življenju niso preskusili v realnem gospodarstvu, ampak so svoje politične kariere začeli še v nekdanji Zvezi socialistične mladine Slovenije. Kot taki se niso znali soočiti z realnimi problemi, z gospodarsko krizo, ki je prizadela tudi Slovenijo. Ker pa sama Slovenija in vlada nista bili nanjo pripravljeni, in ker niso znali sprejeti pravih protikriznih ukrepov, se je to še bolj izrazilo na stanju same države. V prihodnjih dneh torej lahko pričakujemo dokončni razpad vladne koalicije. Kakor koli, vlada je manjšinska, je pa res, da je v Državnem zboru cel kup poslancev, ki nimajo interesa, da bi prišlo do predčasnih volitev,“ je še povedal Berlec.
Slovenija, Politika
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...