Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

SDS v DZ vložil predlog za spremembo ustave

Slovenija | 13.06.2011, 16:25

SDS je v parlamentarno proceduro vložil predlog spremembe ustave, po katerem bi se lahko DZ razpustil sam, če bi tak sklep podprlo najmanj 46 poslancev. Po besedah poslancev Branka Grimsa in Zvonka Černača namreč Slovenija potrebuje volitve in to čim prej.

Poslanca sta na novinarski konferenci ocenila, da "koalicija razpada pri živem telesu", politična kriza se zaostruje iz dneva v dan, zaupanje ljudi v vladajočo koalicijo pa je na ničelni točki. Zato po njunem mnenju Slovenija potrebuje operativno oblast in nov razvojni cikel. To pa se lahko zgodi le z volitvami, sta menila.

Černač sicer pojasnjuje, da slovenska ustava omogoča pot do predčasnih volitev, vendar je ta pot pogojena z vsaj tremi glasovanji. Zato predlagajo, da se državnemu zboru omogoči "hitro in enostavno pot", ki je po Grimsovih besedah skladna tudi s sedanjimi principi, na katerih temelji slovenska ustava. Tako bi se po njegovih besedah tudi izognili oporekanju in zapletom ob posamičnih glasovanjih.

Poslanca sta pojasnila, da bi bil poseg v ustavo majhen in upravičen, hkrati pa naj ne bi posegali v pristojnosti ostalih institucij. Grims je ob tem spomnil, da tak sistem že poznajo v sosednji Avstriji.

Po predlogu SDS bi torej predsednik vlade ali 20 poslancev predlagalo razpustitev parlamenta, kar bi moralo potrditi 46 poslancev, in to z javnim izrekanjem. Poslanca sta menila, da bi ta postopek uporabljali izjemoma, vendar sta prepričana, da se trenutno soočamo "z razpadajočo koalicijo in nesposobno vlado".

Ob tem se po njunem mnenju pojavlja samo ena dilema - ali so poslanci sposobni ravnati državniško ter v ospredje postaviti interese skupnosti, svoje lastne pa odriniti v ozadje.

Ker so v največji koalicijski stranki SD predlog že odločno zavrnili, sta poslanca dejala, da odziv koalicije govori o tem, da jih je strah ljudstva. Dodala sta, da se vladajoča politična opcija na vsak način oklepa svojih stolčkov, saj je pri njih prisotna bojazen, kaj bodo prinesle volitve.

Prvi odzivi strank predlogu SDS niso naklonjeni

SD zavrača predlog SDS za spremembo ustave, po katerem bi se lahko DZ razpustil sam, če bi tak sklep podprlo najmanj 46 poslancev, saj da je škodljiv. V SLS podpirajo predčasne volitve, se jim pa zdi pobuda "piarovska". V DeSUS pa jo označujejo kot rokohitrsko.

Kot je dejal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer, je predlog škodljiv za funkcioniranje institucij v državi. Po njegovih besedah že sedanje določbe ustave namreč omogočajo doseganje predčasnih volitev. Opozoril je, da se ustava sprejema "s tresočo roko, in ne tresočimi hlačami kot v trem primeru počne SDS".

V poslanski skupini SLS podpirajo predčasne volitve, vendar pa pobude SDS po spremembi ustave v zvezi s postopki za izvedbo predčasnih volitev ne podpirajo. Po mnenju vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika je pobuda SDS predvsem piarovska, prave vsebine pa nima. Poudarja, da je do predčasnih volitev moč priti bistveno prej po obstoječi zakonodaji in obstoječi ustavi, saj je za to potrebna manjša večina glasov v DZ kot pa za spremembo ustave.

Po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca gre pri predlogu za rokohitrsko potezo. Do predčasnih volitve se da, kot pravi, priti tudi s sedanjo ustavo. Po njegovih besedah potrebujejo takšne spremembe ustave večji premislek in samo ta rešitev ni popolna. Če bi že šli v spremembo ustave zaradi samega volilnega sistema in tudi glede zaupnice vladi, bi bilo treba k temu pristopiti bolj celovito, je dejal. Sicer pa se bodo o tem pogovarjali na sredinem izvršnem odboru stranke, kjer bodo govorili tudi o stališču do predčasnih volitev, h katerim se nagiba vodstvo stranke, je dejal Erjavec.

SDS je v nedeljo napovedal, da bo v parlamentarno proceduro vložila predlog za spremembo ustave, po katerem bi se lahko DZ razpustil sam, če bi tak sklep podprla absolutna večina, torej najmanj 46 poslancev.

Sklep o razpustitvi državnega zbora bi po predlogu SDS lahko predlagala le dva kvalificirana predlagatelja, in sicer najmanj 20 poslancev ali vlada. Državni zbor bi o sklepu glasoval javno z osebnim izrekanjem vsakega poslanca.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...