Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Pred 100 leti se je rodil Tone Šifrer

Slovenija | 08.06.2011, 15:05

V Žabnici pri Kranju se je na današnji dan pred 100 leti rodil gimnazijski profesor, pesnik, pripovednik in esejist Tone Šifrer. V literarni svet je vstopil kot pesnik in se pozneje začel uveljavljati kor pisatelj. Njegovo umetniško pot je prekinila krogla, saj so ga Nemci spomladi leta 1942 ustrelili.

Življenje in delo Toneta Šifrerja

Tone Šifrer se je rodil 8. junija 1911 v Žabnici na Sorškem polju. Po končani gimnaziji v Kranju je študiral slovenščino v Ljubljani in 1936 diplomiral. Šele po nekaj letih je dobil službo nadomestnega profesorja na Ptuju in bil pred začetkom okupacije premeščen v Mursko Soboto. Po razsulu stare Jugoslavije se je vrnil domov, pomagal na kmetiji, veliko pisal in se povezal z osvobodilnim gibanjem v domačem kraju. Ko so bili izdani, so ga Nemci odpeljali v Begunje in od tam v Mauthausen, kjer je bil 20. aprila 1942 ustreljen kot talec.

Tone Šifrer je začel pesniti že v gimnaziji. Pozneje je postal sodelavec Ljubljanskega zvona, ki je objavil več deset njegovih pesmi in večino proznih del. Pisal je novele in povesti med katerimi izstopa Mladost na vasi; roman Vrnitev meščana pa je ostal nedokončan. Pisal je tudi literarnozgodovinske eseje. Med vojno je začel pisati nekakšen dnevnik, v katerem se prepletata poezija in proza. Po vojni ga je za tisk pripravil France Koblar in ga naslovil Kmet in stvari. Njegovo zbrano delo, ki ga je uredil brat Jože, je izšo leta 1971.

 

Jesensko pismo

Zakaj, o dekle, mi ne pišeš nič.

Tvoj molk me vsak dan bolj teži,

poletje, ki sva ga tako želela,

je tukaj že in jadrno beži;

po sadu se ozira že sadjar.


Zdaj vsaka jablan sije v svoji zarji;

razkrile njive so telesa rjava

in sladostrastno kažejo se soncu,

ko veter pušča v ajdi svoj nemir.


Brez tebe so mi ure vse predolge,

usode veter mi je premočan,

vse misli so mi obstreljene ptice

in grenek pelin zdi se mi vsak dan.


Tone Šifrer (Jerm Ledina), Ljubljanski zvon 1939

Slovenija, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...