Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež Benedikt XVI. sklenil obisk na Hrvaškem

Slovenija | 05.06.2011, 20:13

Papež Benedikt XVI. je v nedeljo zvečer končal dvodnevni obisk na Hrvaškem, ki je nosil naslov: Skupaj v Kristusu. Ob srečanjih z verniki in državniki je med drugim izrazil podporo članstvu Hrvaške v EU in bil kritičen do sekularizacije v Evropi. Med nedeljsko mašo, ki velja za vrh njegovega 19. mednarodnega apostolskega potovanja in se je je udeležilo 400.000 vernikov, tudi Slovenci, pa je posebej podčrtal pomen družine. „Drage družine, bodite pogumne! Ne popustite miselnosti sekularizacije, ki izvenzakonsko sobivanje predlaga kot pripravo ali celo nadomestek za zakonsko življenje,“ je povedal papež.

Petrov namestnik je obisk na Hrvaškem začel v soboto, ko se je s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem med drugim pogovarjal o približevanju Hrvaške Evropski uniji. O tem je govoril tudi s hrvaško premierko Jadranko Kosor. Ta je po srečanju povedala, da Benedikt XVI. močno podpira hrvaško članstvo v EU.

V svojem prvem nagovoru državi in narodu na Hrvaškem je Benedikt XVI. na letališču Pleso v soboto med drugim poudaril, da Hrvaška pripada skupnosti evropskih narodov ter da je hrvaški narod Evropi na prav poseben način doprinesel s svojimi duhovnimi in moralnimi vrednotami. Obenem je izrazil razumevanje za določene dvome med Hrvati glede vstopa v EU. „20 let po razglasitvi neodvisnosti in na predvečer polnopravne priključitve države Evropski uniji, je pretekla in polpretekla zgodovina vaše dežele lahko v razmislek in pomoč ostalim evropskim narodom, da ohrani in obnovi neprecenljive skupno dediščino človeških in krščanskih vrednot.“

Pomemben del papeževega državniškega obiska je bil v soboto zvečer v Hrvaškem narodnem gledališču, kjer je zbralo približno 700 predstavnikov hrvaškega družbenega življenja, vključno z najvišjimi predstavniki pravoslavne, islamske in judovske skupnosti na Hrvaškem, ter diplomatskega zbora. Benedikt XVI. je v nagovoru poudaril, da je vest temelj svobodne in pravične družbe tako na nacionalni kot nadnacionalni ravni. „Kakovost družbenega in državljanskega življenja, demokracije sta v dobri meri odvisni od te 'kritične' točke oziroma vesti, od tega, kako se jo razume in koliko se vlaga v njeno oblikovanje.“

Vrhunec prvega dne papeževega obiska na hrvaškem pa je bilo bdenje s približno 50.000 mladimi na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića, mnogi pa so dogajanje spremljali tudi na trgu pred zagrebško katedralo. Kot je dejal direktor tiskovnega urada Svetega sedeža pater Federico Lombardi, je papeža posebej ganil molk v času molitve, ko so na trgu lahko slišali ptičje petje. „Vaša mladost je čas, ki ga Gospod podarja, da bi lahko odkrili smisel bivanja. To je čas širokih obzorij, močno doživetih občutkov, a obenem tudi strahov pred zahtevnimi in dolgotrajnimi odločitvami, pred težavami pri študiju in delu, pred vprašanji o skrivnostih bolečine in trpljenja,“ je mladim dejal papež.

Nedeljski del obiska je bil v znamenju družin, saj je papež daroval slovesno sveto mašo na zagrebškem hipodromu prav ob prvem nacionalnem dnevu katoliških družin. Po podatkih Vatikana se je pri sveti maši zbralo približno 400.000 vernikov. Med njimi so bili tudi Slovenci, ki jih je Benedikt XVI. v zaključni molitvi nagovoril v slovenščini. „Z veseljem pozdravljam slovenske vernike. Hvala za vašo navzočnost. Bog vas blagoslovi,“ je dejal papež, družinam pa: „Učite svoje otroke moliti in molite skupaj, približajte jim zakramente, posebej evharistijo. Uvedite jih v življenje Cerkve, v intimi doma se ne bojte brati Svetega pisma.“ V Zagreb je prispelo največ slovenskih vernikov iz škofij Novo mesto, Celje in Maribor. Spremljali so jih slovenski duhovniki, med drugimi, tudi ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek.

Sveti oče je v pridigi poudaril, da je prisotnost krščanskih družin v družbi danes potrebna bolj kot kadar koli. Družine je povabil, naj se veselijo starševstva ter naj se obvežejo, da bodo svoje otroke učili moliti in molili z njimi. Zbrani množici je dejal, da je krščanska družina temelj verske vzgoje in da Cerkev gradijo družine, ki so "male hišne cerkve". Vernikom je še sporočil, naj bodo pogumni in naj "ne podležejo sekularizaciji, ki ponuja sožitje kot pripravo ali celo kot nadomestilo za zakon".

Zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić je pred papeževo pridigo dejal, da Cerkev želi odgovoriti na izzive glede družinskih vrednot in vzvišenega življenjskega dostojanstva. Krški škof Valter Župan pa je v nagovoru na hipodromu zahteval spremembo hrvaških zakonov, ki omogočajo splav na Hrvaškem, ter nasprotoval istospolnim družinam.

Papež je že pred prihodom na Hrvaško v letalu obsodil hrvaški ustaški režim kot del nacističnega bloka v drugi svetovni vojni, ter komunizem zaradi preprečevanja vere in ateizma. Obsodbe je izražal ob spominu na blaženega Alojzija Stepinca, za katerega je poudaril, da je obdržal duh humanizma kljub temu, da je živel v dveh totalitarizmih, fašizmu in komunizmu. Benedikt XVI. je v nedeljo, po večernicah s škofi, z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci tudi molil na Stepinčevem grobu. „Tudi danes je Cerkev na Hrvaškem poklicana k enotnosti, da se lahko spopade z izzivi spremenjenega družbenega konteksta, da z misijonarsko drznostjo oblikuje nove poti evangelizacije, še posebej v služenju mladim generacijam,“ je dejal sveti oče v zagrebški katedrali in nato škofe opogumil v njihovem poslanstvu in jih povabil k enotnosti s Petrovim naslednikom.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...