Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Koledniki iz Bušeče vasi (foto: dr. Urša Šivic)
Koledniki iz Bušeče vasi

Koledniki iz Bušeče vasi in pevke Trstenke iz Podlehnika

Slovenija | 23.05.2011, 08:02

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali nekaj odlomkov z dveh večerov prireditve Folk Union. Gostili smo pevce Kolednike iz Bušeče vasi in pevke Trstenke iz Podlehnika.

Od oktobra do novembra lani in od januarja do maja letos je enkrat mesečno v samem mestnem središču v Ljubljani imela svoj prostor ljudska glasba. V Kavarni Hotela Union je namreč potekala prireditev Folk Union, v organizaciji Glasbene matice Ljubljana. Etnomuzikologinji, mag. Maša Marty in dr. Urša Šivic, ki sta vsebinsko oblikovali program, sta pripravili plesno hišo, ki so jo izvedli člani Akademske folklorne skupine France Marolt in gostili pevce iz Globokega, pevce iz Vitanja, pevke Žejno s Čateža ob Savi, Kapelske pube iz Kapel pri Brežicah, pevce s Keblja, Kolednike iz Bušeče vasi in pevke Trstenke iz Podlehnika.

Kavarniški prostor Hotela Union, ki je bil dobro obiskan, se je takrat navidezno spremenili v gostilniškega in se napolnil s petjem v funkciji: pevci so sedeli okoli miz, poslušalci pa okrog njih kot del večje pevske družbe. Ker so pevci predhodno pripravili besedila, so z njimi lahko tudi zapeli.

Utrinke z zadnjih dveh večerov smo strnili v sobotno oddajo.

30. marca so moško večglasje predstavili pevci Koledniki iz Bušeče vasi na Dolenjskem. V organizirani obliki delujejo 14-o leto. Pevci prihajajo iz dveh far, dveh občin, dveh krajevnih skupnosti in petih vasi. Janez Hribar, Franc Zorko, Franc Zakšek, Stanko Vegelj in Franc Pavlovič z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, čez ter prvim in drugim basom, ohranjajo večglasno fantovsko petje svojega kraja in bližnje okolice. Skupina je ime dobila po naključju, ko je pred leti na predvečer svetih treh kraljev koledovala v svojem kraju in okoliških vaseh ter s pesmijo voščila domačinom. Pevci koledujejo še danes, nabrane darove pa darujejo v dobrodelne namene. Pri njih in v okoliških vaseh je še živo koledovanje tudi za svetega Jurija. Pevci za jurjevo ne koledujejo, v svojem repertoarju pa hranijo jurjevsko kolednico in še druge starosvetne pesmi tega dela Dolenjske.

Gostje zadnjega večera iz cikla prireditev Folk Union, ki je bil posvečen ženskemu večglasnemu petju, pa so bile pevke Trstenke iz Podlehnika. Prvič so skupaj zapele na martinovo, leta 2001. Marica Junger, Micika Jus, Tinka Merc, Kristina Habjanič, Anica Lozinšek, Danica Jelen, Olga Šega, Jožica Trafela, Angela Krajnc, Helena Gabrovec, Milka Jelen in Lojzka Merc so potomke nekdanjih haloških pevcev in pevk, ki skrbno negujejo in ohranjajo svoje pesmi. Večglasje, tudi petje na tretko, razpotegnjeno in rubato vokalno podajanje, kjer pesmi »tečejo« počasi in zvenijo s polnim in odprtim glasom, so značilnosti haloškega petja.

Slovenija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...