Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

JRS izvaja program PATS

| 18.05.2011, 09:57 Matjaž Merljak

Majska oddaja Gradimo odprto družbo, ki jo pripravlja Jezuitsko združenje za begunce JRS Slovenije, je prinesla pogovor z direktorjem združenja, p. dr. Robinom Schweigerjem. Predstavil je nova spoznanja in izkušnje z begunsko tematiko, kakšen je trend prošenj za mednarodno zaščito, kako odmeva t.i. arabska pomlad in konflikt v Libiji.

V oddaji smo lahko slišali tudi, kakšne sadove je videti iz sodelovanja JRS Slovenije z nevladnimi in vladnimi ustanovami ter organizacijami. Sogovornik je predstavil tudi programe, ki jih JRS Slovenije izvaja v Azilnem domu in centru za tujce.

P. dr. Robin Schweiger je povedal, da so mnogi tujci v državah EU prikrajšani do osnovnih človekovih pravic ali imajo do njih zelo okrnjen dostop (to so pravica do izobraževanja, stanovanja, socialne varnosti, zdravstva in zaposlitve). Tako so prepuščeni sami sebi, revni in nebogljeni ter zato odrinjeni na rob družbe. Vse to je posledica določenih državnih zakonov in politik. Vse to ustvarja nove nevidne zidove.

Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je bilo v letu 2010 v razvitih državah sveta 358 tisoč prošenj za zaščito. To je 20 tisoč oz. 5 odstotkov manj kot leta 2009. V Severni Ameriki, Aziji in EU je zadnjih deset let opaziti splošen trend padec prošenj.

p. dr. Robin Schweiger
p. dr. Robin Schweiger © Izidor Šček
Največ prošenj za mednarodno zaščito je bilo v ZDA, in sicer kar 55.500, v Franciji 47.800, v Nemčiji 41.300 ... Največ prosilcev prihaja iz Srbije in Kosova (28.900), iz Afganistana 24.800, s Kitajske 21.600 ...

V Sloveniji je število prosilcev za mednarodno zaščito stabilno, a se zaradi dogajanja v Severni Afriki zadeve lahko spremenijo.

Gost je še povedal, kaj za Evropo pomeni t.i. arabska pomlad in konflikt v Libiji, ki traja že tri mesece. Papež je glede slednjega opozoril, naj spregovori diplomacija in umolkne orožje. Kot je bil za EU pomemben Marshallov plan po drugi svetovni vojni, tako potrebujejo severnoafriške države posebno skrb in pomoč pri vnovični zgraditvi ekonomskih, političnih in drugih struktur kakor tudi ustanov civilne družbe. Te države potrebujejo veliko vsestranske pomoči in predvsem potrpežljivosti pri ustvarjanju politične kulture, vnovičnega zaupanja med ljudmi, plemeni, med državami in regijami ...

JRS Slovenije v Centru za tujce in Azilnem domu izvaja kreativne delavnice, nudi psihosocialno pomoč in program PATS, ki je program o informiranju potencialnih žrtev trgovine z ljudmi v Republiki Sloveniji. Na žalost je to tudi rak rana današnje družbe. Včasih ni tako vidna, a je prisotna v mnogih državah Evropske Unije.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...