Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Naj ti pomagam (foto: www.creationswap.com)
Naj ti pomagam

Karitas pomaga žrtvam trgovine z ljudmi

Sociala | 03.05.2011, 18:17 Petra Stopar

Trgovina z ljudmi je eden najbolj perečih in razširjenih problemov v svetu. Poznamo jo pod različnimi imeni, kot npr. prisilna prostitucija, prisilno delo, beračenje, služabništvo in trgovina s človeškimi organi. Na Slovenski Karitas v sklopu boja proti trgovini z ljudmi opozarjajo, da se ta oblika organiziranega kriminala pojavlja tudi v Sloveniji.

V Sloveniji se s problematiko trgovine z ljudmi in pomočjo žrtvam ukvarja kar nekaj humanitarnih organizacij, med njimi je že nekaj let Slovenska Karitas. Žrtvam tovrstne zlorabe nudi ustrezno namestitev, prehrano in oskrbo, socialno, psihološko in pravno pomoč, zagotavljanje prevajalskih storitev, tolmačenja, urejanje statusa, svetovanje in informacije v zvezi z zakonitimi pravicami. Na Karitas tudi letos posebno pozornost namenjajo boju proti trgovini z otroki in mladostniki. „Med posebej ranljive skupine namreč sodijo predvsem mladi med 14 in 18 letom, potem osebe, ki prek spleta klepetajo z neznanci, ali osebe, ki zapustijo dom zaradi obljube dobro plačanega dela, za katerega ne potrebujejo nobenih izkušenj ali znanja. Rizična skupina so tudi tisti, ki gredo z neznanimi ljudmi na potovanje ali zabavo v tujino“, je za naš radio povedala prostovoljka na Karitas s. Andreja, ki deluje v skupini za pomoč žrtvam trgovine z ljudmi.

Kako se izogniti pastem trgovine z ljudmi?

Karitas je lani v sodelovanju z Vlado RS ter Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve pripravila informativno preventivno gradivo za osveščanje, ki je bilo posredovano osnovnim in srednjim šolam ter organizacijam, ki so v stiku z mladimi. Pasti, nevarnosti ter nasveti za mlade so podrobneje predstavljeni v zloženki z naslovom „Trgovina z ljudmi. Ne bodi naiven.“ Otroci in mladi naj bodo še posebej pozorni pri uporabi spletnih stikov, preko katerih lahko dandanes najdemo veliko ponudb za delo, poznanstva, zabave, kaj hitro pa druga stran zahteva njihove osebne podatke, kot so npr. polno ime, naslov, telefonska številka in datum rojstva.

Logotip zgibanke
Zgibanka © Slovenska Karitas

„Delo“ v tujini

Nevarno je lahko, če mladi v želji po delovnih izkušnjah in zaslužku, sprejmejo mamljive ponudbe za delo v tujini, ob tem pa niti ne slutijo, da se za obljubami skriva srhljiva in boleča prihodnost. Primerov je veliko, nevarni pa so lahko tudi t.i. Au-pair programi, ko se dekleta v želji po učenju tujega jezika in nabiranja delovnih izkušenj odpravijo za varuške v tuje države. „Prijavljaj se na delo varušk prek preverjenih organizacij, preveri ustreznost dogovora o sodelovanju, skrbno varuj osebne dokumente, na različnih mestih v obleki imej skrite kopije osebnih dokumentov, zapomni si telefonsko številko slovenskega veleposlaništva v tujini, če je le mogoče, imej pri sebi mobilni telefon, povej bližnjim kam potuješ; redno se javljaj domačim oz. prijateljem,“ svetujejo na Karitas.

Več o tem lahko izveste v posnetku majske oddaje Karitas.

Sociala, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...