Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Ankete kažejo na referendumski proti

Slovenija | 23.05.2011, 11:36 Tanja Dominko

Sodeč po različnih javnomnenjskih raziskavah, bodo referendumi, ki bodo 5. junija, pomenili zaušnico vladi. Med zakoni, o katerih bomo glasovali, se potrditev utegne zgoditi le pri zakonu o varstvu arhivskega gradiva. A vendar je kar nekaj volivcev še neodločenih, tako da se usoda referendumov lahko še precej spremeni.

Po rezultatih ankete, ki jo danes objavlja časnik Delo, bo zakon o preprečevanju dela na črno bo na referendumu skoraj zagotovo zavrnjen, arhivskemu zakonu se obeta potrditev, usoda pokojninske reforme pa je še negotova. Podpira jo namreč skromnih 34 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa ji 37 odstotkov, ostali so neopredeljeni- teh je več, kot jih je bilo pred tedni.

Zakonu o preprečevanju dela na črno nasprotuje 48 odstotkov vprašanih, neopredeljenih je 22 odstotkov. O zakonu o varstvu arhivskega gradiva in arhivih pa so ljudje, kot kaže, najmanj obveščeni, saj je neopredeljenih kar 42 odstotkov. Zakon podpira 31 odstotkov, proti jih je 27 odstotkov. Na vprašanje, ali se 5. junija nameravajo udeležiti treh referendumov, je pritrdilno odgovorilo 47 odstotkov vprašanih.

Tudi anketa, ki jo je za RTV Slovenija opravila Mediana, kaže, da ima možnosti za potrditev na referendumu le zakon o arhivih- nasprotniki in podporniki so namreč precej izenačeni, medtem ko za ostala dva zakona to ne velja. Proti pokojninski reformi bi tako glasovalo 54,2 odstotka vprašanih, proti zakonu o delu na črno pa 64,1 odstotka. Med strankami še naprej vodi SDS. Vseh treh referendumov se namerava udeležiti slabih 54 odstotkov vprašanih, medtem ko 4,8 odstotka še ne ve, ali se jih bo udeležilo ali ne. Na lestvici priljubljenosti strank tudi po anketi Mediane še naprej vodi SDS.

Anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in POP TV opravlja agencija Ninamedia, kaže podobne rezultate- proti pokojninski reformi bi glasovalo 44 odstotkov vprašanih.

Referendumski trojček, ki bo 5. junija, bo predvsem očitno znak, da želijo volivci vladi izreči nezaupnico. Da njeno delo ni uspešno, namreč po zadnjih raziskavah meni skoraj 80 odstotkov vprašanih.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...