Rok MihevcRok Mihevc

Družinski zakonik drugič v parlamentu

Slovenija | 17.05.2011, 14:39 Tanja Dominko

Poslanci so se dopoldne lotili točke, ki že nekaj časa razburja slovensko javnost. Gre za družinski zakonik, o katerem vlada pravi, da ga terjajo spremenjene družbene razmere, medtem ko opozicija ob znatni podpori civilne družbe zakonik označuje kot korak v napačno smer.

Obravnava, ki so jo popestrili mnogi predstavniki civilne iniciative za družino in pravice otrok, s seboj so pripeljali namreč tudi otroke- se je začela že dopoldne. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak pravi, da reformo družinskega prava narekujejo družbene okoliščine, spoznanja pravne in socialne stroke ter praksa naših in mednarodnih sodišč. Eden od pomembnih ciljev je izboljšanje pravne varnosti državljanov v družinskih sporih in varovanje koristi otroka v teh postopkih. Na področju reševanja družinskih sporov zakonik predvideva hitrejše reševanje zadev v družinskih sporih, pristojnosti reševanja pa se s centrov za socialno delo prenašajo na sodišča. Predvidena je uvedba zagovornika otroka v družinskih sporih. Zakonik pa pomembno ureja tudi področje zakonskih razmerij in uvaja možnost posvojitve otroka tudi pri enem od staršev v istospolni partnerski skupnosti, če je ta otrokov biološki starš.

Ta takoimenovani kompromisni predlog je sicer pridobil glasove SD, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, verjetno pa izgubil podporo LDS. Na drugi strani ga ne podpira niti opozicija. V Civilni iniciativi poudarjajo, da gre pravzaprav za prevaro, s katero želi vlada doseči popolno izenačitev pravnih posledic zakonske zveze in istospolne skupnosti na Ustavnem sodišču. Tudi v SLS pravijo, da temu niso nasedli.

Če to ne bi bila prevara, bi vlada podprla predlog, da se v Družinski zakonik in v Ustavo Republike Slovenije zapiše: da je zakonska zveza življenjska skupnost ene žene in enega moža ter da je poseben pomen zakonske zveze v zasnovanju družine. Tega seveda v zakonik niso zapisali. SDS pa vztraja,da bi to znova morali vrniti v besedilo zakona. France Cukjati je ob tem dejal, da si želijo, da družina uživa pozitivno diskriminacijo. Trenutno namreč uživa bolj negativno, saj partnerjem ločeno življenje v družbi prej koristi kot škodi.

SDS, SLS in Civilna iniciativa za družino in pravice otrok računajo na popravke zakonika na plenarni seji DZ, sicer napovedujejo naknadni zakonodajni referendum. Marjan Pojbič, SDS, je tako dejal, da že ves čas opozarjajo koalicijo, da je treba prisluhniti civilni družbi, a neuspešno, zato se bo verjetno ponovila referendumska zgodba.

Zbiranju podpisov se namerava pridružiti tudi Nova Slovenija. Meni, da zakonik ne podpira družine, temveč jo želi razvrednotiti. Po besedah Novakove želi neka manjšina z zakonikom uveljaviti svojo voljo, ta manjšina pa je podprta tudi s strani vladnih strank, ima v ozadju močne lobije in tudi finance. "Toda družina je za Slovence še vedno velika vrednota", poudarja Novakova. V NSi nasprotujejo tudi določilu, da bi istospolni partner lahko posvojil otroka svojega partnerja, kompromisi pa so po njihovem mnenju zgolj lepotni popravki. Če bodo poslanci zakonik sprejeli, se bodo v NSi povezali s civilno iniciativo in sodelovali pri zbiranju podpisov za referendum. Predsednica NSi je še poudarila, da govori o večini slovenskih družin, saj so ankete pokazale, da 80 odstotkov državljanov takega zakonika ne podpira.

Parlamentarno sejo kot rečeno na balkonu spremlja tudi več deset predstavnikov Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Nekaj se jih je zbralo tudi zunaj, med njimi Nada Žgur:„Oni želijo premaskirat svetost družine, kar je zame nesprejemljivo.“

Prisotni bodo tudi zvečer, ko bo na vrsti glasovanje. Slednje je predvideno okoli 22. ure.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...