Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Marjan Turnšek, Brezje 2011 (foto: ARO)
Nadškof Marjan Turnšek, Brezje 2011

VIDEO: Nadškof Turnšek na Brezjah o slovenski istovetnosti

Slovenija | 24.05.2011, 14:26

Pred milostno podobo Marije Pomagaj na Brezjah smo tudi letos, na predvečer praznika Marije Pomagaj, obeležili večer slovenskih krščanskih izročil. Radijski prenos je tako kot že vrsto let do sedaj tudi tokrat omogočil, da so lahko bili prav vsi Slovenci, tudi rojaki raztreseni daleč po svetu, povezani z dogajanjem v baziliki na Brezjah, kjer je slovesno somaševanje vodil mariborski nadškof msgr. Marjan Turnšek.

Nadškof msgr. Turnšek je svoje besede v pridigi usmeril k evangelijskemu odlomku o Jezusovem prvem čudežu v Kani galilejski, kjer je na svatbi zmanjkalo vina. „Brez tega vina, ki ga samo Kristus daje v izobilju, se tudi slovenski človek ne more rešiti prikritega a vendar tako uničujočega zla, ki ga razodeva odsotnost pravega veselja, torej resnične ljubezni, ki po Kristusovem zgledu postavlja potrebo drugega pred svojo,“ je dejal nadškof.

Molitev rožnega venca ni folklora ampak je vsakodnevno iskanje poti skupaj z Marijo

„Na večer molitve za ohranitev in poživitev pristnih slovenskih krščanskih izročil, ki ohranjajo našo narodno istovetnost je naše hrepenenje po Mariji Pomagaj usmerjeno v boj proti otožnosti in pomanjkanju veselja, ki se izraža v mnogih oblikah depresij, razočaranj, apatičnosti in pomanjkanju poguma za smele korake v iskanju rešitev. Po skoraj 1300 letih krščanstva v slovenski duši je nemogoče, da bi bila naša slovenska istovetnost, ki se izraža v narodnih izročilih brez krščanskih potez. Zato gotovo sodi k našim narodnih izročilom poleg materinega jezika, ki je tudi velik Božji dar, vse s čimer smo izražali in izrazili svojo vero na slovenski način,“ je v nagovoru poudaril nadškof msgr. Turnšek, ki je spomnil tudi na pomen tradicionalne družine. „Iz krščanskega vidika spada v naše narodno izročilo tudi tradicionalno pojmovana družina, ki ni nikoli ogrožala drugače čutečih je pa edina stoletja rojevala slovenski narod, da je lahko obstal in v takšno družino spada prav k temelju družinska molitev. Tudi rožni venec, ki so ga stoletja slovenske družine molile po večerih in to na kolenih. Takšna molitev ni folklora ampak vsakodnevno iskanje poti skupaj z Marijo.“

Različnost med nami ni nekaj napačnega, a manjka nam narodne edinosti v različnosti

Mariborski nadškof je vse povabil k molitvi za edinost med Slovenci. „Po evharistični skrivnosti smo poslani izraziti in živeti to skrivnostno poenotenje tudi sredi slovenskega naroda in naše komaj 20 let stare državne skupnosti. Različnost med nami ni nekaj napačnega, a manjka nam narodne edinosti v različnosti. Prav iskrena prošnja k Mariji Pomagaj za slovensko edinost v različnosti naj bo nocoj naš glavni doprinos k istovetnosti slovenskega naroda. To bi lahko simbolno imenovali socialno dogmo slovenskega naroda.“

Večer krščanskih izročil 2011
Večer krščanskih izročil 2011 © ARO
Radio Ognjišče stori veliko dobrega doma in po svetu

Ob sklepu nagovora je nadškof Turnšek posebej spomnil na sodelavce in prijatelje Radia Ognjišče, saj je Marija Pomagaj tudi zavetnica radia. „Ko se skupaj z radijci Radia Ognjišče zahvaljujemo Mariji Pomagaj za njeno varstvo našega Radia Ognjišče in ji ga priporočamo še v bodoče, naj izrazim prepričanje, da pri tem širjenju evharistije v slovenski svet in prostor prav Radio Ognjišče naredi izredno veliko. Tudi z njegovo pomočjo se slovensko narodno in krščansko versko izročilo širi in ohranja. Vsem, ki nas Radio Ognjišče povezuje med seboj pa kličem: Ostanimo povezani med seboj in z Radiem Ognjišče! To nam daje še dodatno priložnost, da še globlje zaživimo drug za drugega in s tem izpolnimo smisel svojega življenja. Zahvaljujem se vsem Prijateljem Radia Ognjišče za podporo, ki mu jo naklanjate in mu s tem v veliki meri omogočate, da lahko ustvarja in se še bolj razvija. S tem storite veliko dobrega, saj Radio Ognjišče stori veliko dobrega doma in po svetu.“

Slovenija, bodi zvesta evangeliju, ki si ga prejela!

Nadškofu Turnšku so se pri oltarni mizi pridružili številni duhovniki, med njimi tudi upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran, rektor svetišča na Brezjah p. Silvin Krajnc ter glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Ta je v uvodu v sveto mašo dejal, da smo prišli k Mariji Pomagaj, da jo počastimo, se ji zahvalimo in jo tudi prosimo, ker so potrebe, stiske in bridkosti Cerkve, naroda in države, kakor tudi naših družin in posameznikov zelo velike, celo prevelike. "Pa se ob tem takoj spomnimo na blaženega papeža Janeza Pavla II., ki je pred petnajstimi leti obiskal Slovenijo in je najprej pohitel prav semkaj, k Mariji Pomagaj. Kar nam je tukaj povedal brez besed, samo s tiho molitvijo pred milostno podobo, je na glas spregovoril na mariborskem letališču, ko je dobesedno dvakrat ponovil rešitev za vse naše težave: Slovenija, bodi zvesta evangeliju, ki si ga prejela!"

Po slovesni sveti maši je sledila procesija z lučkami. Program so spremljali pevci cerkvenega pevskega zbora z Brezij in zbora sv. Cecilije iz župnije Marijinega Oznanjenja v Ljubljani. S tem dogodkom so na Brezjah začeli triletno pripravo na 200-letnico Marije Pomagaj.

Večer slovenskih krščanskih izročil

„Vsako leto, na predvečer praznika Marije iz Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila v svetu, to je 23. maja zvečer, bomo v svojih domovih prižgali sveče in preživeli večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini in oblikujejo danes tudi nas v svetu in po nas narode, med katerimi živimo. Vabimo Slovence v domovini in vse rojake slovenskega izročila v svetu, da se nam pridružijo,“ je leta 1976 zapisal Koordinacijski Odbor za Slovensko udeležbo na 41. mednarodnem evharističnem kongresu v Filadelfiji. To pa je bil tudi povod za obhajanje tega večera, ki iz leta v leto napolni brezjansko baziliko.

Pridigo nadškofa Marjana Turnška objavljamo v celoti:
Brezje, 23. maj 2011 – predvečer praznika Marije Pomočnice kristjanov
Večer slovenskih narodnih izročil

Dragi Marijini častilci, nosilci in varuhi slovenskih narodnih izročil, doma in po svetu, povezani z nami tudi preko valov RO, dragi sodelavci RO, ki ste se prišli nocoj zahvalit svoji zavetnici, in tisti, ki ste morali ostati v studiih, naj nas vse Marijina priprošnja podpre, da bomo v tej uri hvaležnosti v imenu vsega slovenskega naroda odprti Svetemu Duhu!

Marijina priprošnja je že velikokrat rešila kristjane iz stisk in nevarnosti. Na to nas živo spominja jutrišnji praznik Marije – Pomočnice kristjanov, ki je spomin na rešitev papeža Pija VII. iz francoskega ujetništva leta 1814. Še dva praznika izpostavljata isto vsebino: praznik rožnovenske Matere Božje in praznik Imena Marijinega, ki sta oba povezana z rešitvijo pred turško nevarnostjo. In, če se iz evropskega merila spustimo na naš narodni nivo, bi lahko našteli nepregledno množino dogodkov, ki so bili povezani z javnimi, še več pa z zasebnimi, klici k »Mariji pomagaj«, da naj izprosi rešitev ali pomoč. In kolikokrat smo bili uslišani! Vsak takšen dogodek, bi lahko spominsko zaznamovali s skupnim ali osebnim praznikom. Saj je vsak Božji poseg v naše življenje vredno ohranjati v osebnem ali narodovem spominu. Na kilometre rožnih vencev je spolzelo skozi prste slovenskih rok v naši narodni zgodovini in pomagalo ohranjati slovenskemu narodu njegovo istovetnost. Ta »reka« skozi sklenjene roke polzečih jagod rožnega venca, ni nehala teči niti, ko so naši sonarodnjaki morali iz različnih razlogov zapuščati domove in številni tudi domovino. Nasprotno, še bolj so se begunske in izseljeniške slovenske roke oklenile teh mir in milost prinašajočih jagod Materine bližine. Z molitvijo in Marijino bližino se je marsikakšni družini ali skupnosti, tudi zelo daleč od domovine, ohranila slovenska istovetnost in pripadnost.

Vsebinsko bogat evangeljski odlomek o dogajanju v Galilejski Kani, ki je ključ za razumevanje celotnega Janezovega evangelija, je še kako primeren za premišljevanje ob prazniku Marije pomočnice kristjanov, ob prazniku naše slovenske Marije pomagaj na Brezjah, in tudi ob pričetku triletne priprave na obhajanje 200 letnice njene brezjanske milostne podobe, ki jo bomo praznovali leta 2014. Saj nam ponuja kar nekakšen »program« za to pripravo. Evangelist Janez po navdihu Svetega Duha pripovedi pravzaprav ni osredotočil na čudež kot takšen, ampak na zastonjskost in izredno velikost Božjega daru; saj 600 litrov dobrega vina, kolikor naj bi merili kamniti vrči, presega potrebe neke gostije. Besedilo govori o svatbi, vinu, ki ga zmanjka, o služabnikih, šestih kamnitih vrčih za vodo, potrebno za obredno očiščevanje, o vodi in dobrem vinu, ki je bilo prihranjeno za prav tisto uro. Svatbo moramo razumeti kot podobo zaveze med Bogom in človekom; vino, ki ga zmanjka, zato pomeni človekovo ljubezen, ki je ni več. Prazni kamniti vrči za vodo, potrebno za judovsko očiščevanje, predstavljajo postavo, ki jo nihče ne more izpolniti v polnosti. Voda, kot prvi element pri stvarjenju in hkrati vnaprejšnji namig na vodo, ki bo skupaj s krvjo pritekla iz prebodene Kristusove strani na križu, kjer se izrazi ljubezen do konca, pa postane dobro vino, ki ga lahko zajamejo že v tistem trenutku. Vse to lahko nocoj naobrnemo na naš narod.

Marija opazi, da je na gostiji vino pošlo. Če kruh in olje predstavljata v svetopisemski govorici vse, kar je nujno potrebno za preživetje, potem predstavlja vino tisti dodatek, ki življenje naredi veselo, srečno in polno (prim. Ps 104,15). Z njim je izražena ljubezen med nevesto in ženinom, oziroma med Stvarnikom in njegovimi ustvarjeninami; za človeka to pomeni prehod v ljubeč odnos z Bogom, ki ga izpolni v vsej njegovi presežnosti. Brez tega »vina«, človek pravzaprav izgubi svojo resnično identiteto, ki je v podobnosti Bogu ljubezni. V luči tega odlomka lahko zaslutimo, da je prava drama, ne le Izraela, ampak vsakega človeka in nocoj, poudarimo, tudi slovenskega naroda, pomanjkanje tega »vina«, torej resnične človeške ljubezni. Naše prizadevanje je voda, ki jo Kristus nato spremeni v najboljše vino Božje-človeške ljubezni. Brez tega vina, ki ga samo Kristus daje v izobilju, se tudi slovenski človek ne more rešiti prikritega, a vendar tako uničujočega zla, ki ga razodeva odsotnost pravega veselja, torej resnične ljubezni, ki po Kristusovem zgledu postavlja potrebo drugega pred svojo.

Na večer molitve za ohranitev in poživitev pristnih slovenskih izročil, ki ohranjajo našo narodno istovetnost, je naše hrepenenje po Mariji pomagaj usmerjeno v boj proti otožnosti in pomanjkanju veselja, ki se izraža v mnogih oblikah depresij, razočaranj, apatičnosti in pomanjkanju poguma za smele korake v iskanju rešitev. Po skoraj 1300 letih krščanstva v slovenski duši, je nemogoče, da bi bila naša istovetnost, ki se izraža v narodnih izročilih, brez krščanskih potez. Zato gotovo sodi k našim narodnim izročilom poleg materinega jezika, ki je tudi velik Božji dar, vse, s čemer smo izražali svojo vero na slovenski način, in tega je polno na vsaki pedi slovenske zemlje in marsikje v širnem svetu. S krščanskega vidika spada v naše narodno izročilo tudi tradicionalno pojmovana družina, ki ni nikoli ogrožala drugače čutečih, je pa edina stoletja »rojevala« slovenski narod, da je obstal. In v takšno družino spada prav k temelju družinska molitev, da, tudi rožni venec, ki so ga stoletja slovenske družine molile po večerih in to na kolenih. Seveda takšna molitev ni folklora, ampak vsakodnevno iskanje poti skupaj z Marijo. Marija, naj postane to izziv tudi za sodobno slovensko krščansko družino!

Pri tej sveti maši, dragi bratje in sestre, v duhu zavestno v moči skupnega duhovništva vseh darujmo Gospodu slovenski narod; slovenski svet naj v naših duhovnih rokah postane »hostija« za darovanje evharistije. Končno smo kristjani poklicani, da po nas vse, prav vse, postane na nek način evharistija, torej zahvala Stvarniku in Gospodu, da je ustvaril slovenski svet, slovenski narod in ga odrešil. V evharistiji tudi Slovenci prejemamo prenovljeno človeško naravo, spet poenoteno, po podobnosti s skrivnostjo Svete Trojice, ki je Enost v Množičnosti. Zato smo po evharistični skrivnosti poslani izraziti in živeti to skrivnostno poenotenje tudi sredi slovenskega naroda in naše komaj dvajset let stare državne skupnosti. Različnost med nami namreč ni nekaj napačnega, a manjka nam narodne edinosti v različnosti. Prav iskrena prošnja k Mariji pomagaj za slovensko edinost v različnosti naj bo nocoj naš glavni doprinos k istovetnosti slovenskega naroda. To bi morda lahko simbolno imenovali »socialno dogmo« slovenskega naroda, trinitarično resničnost enosti v trojstvu pa krščanski »socialni program«. Dragi Marijini častilci, kristjani ne obhajamo evharistije in velike noči samo v svetiščih, ampak naj bi jo raztegnili pravzaprav povsod, kjer živimo in delujemo.

Ob koncu pa, ko se skupaj z »radijci« RO zahvaljujemo Mariji pomagaj, za njeno varstvo našega RO in ji ga priporočam še v bodoče, naj izrazim prepričanje, da pri tem širjenju evharistije v slovenski svet prav RO naredi izredno veliko. Tudi z njegovo pomočjo se slovensko narodno in krščansko versko izročilo širi in ohranja. Vsem, ki nas RO povezuje med seboj, pa kličem: ostanimo povezani med seboj in z RO, to nam daje še dodatno priložnost, da še globlje zaživimo drug za drugega in s tem izpolnimo smisel svojega življenja. Zahvaljujem se vsem prijateljem RO za podporo, ki mu jo podarjate, in mu s tem v veliki meri omogočate, da lahko ustvarja in se še bolj razvija. S tem storite veliko dobrega, saj RO stori veliko dobrega doma in po svetu. Ker pa prijatelji ne smejo biti zaprt krog, ampak vedno odprti navzven, vas spodbujam, da vsak najde in pripelje v ta krog še kakšnega novega prijatelja RO.

Prvo leto priprave na 200 letnico milostne brezjanske podobe bo vsebinsko potekalo v znamenju križa, s katerim se vsak dan izročamo dobremu Bogu od glave do pete, od leve do desne strani, zato v tem znamenju in popolni izročitvi Bogu ljubezni tudi sklenimo to skupno premišljevanje: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...