Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Padla bi vsaj dva zakona

Slovenija | 16.05.2011, 13:10

V Sindikatu upokojencev menijo, da pokojninska reforma ni neprijazna in nesprejemljiva le za delavce, ampak tudi za upokojence. Kot je povedal predsednik sindikata Konrad Breznik, se strinjajo, da so spremembe pokojninskega sistema potrebne, vendar ne na način, kot to počne vlada. Dodal je, da bi morale biti spremembe zakona sprejete s soglasjem Ekonomsko socialnega sveta. V Zvezi svobodnih sindikatov pa ocenjujejo, da so vladni izračuni nerealni in zavajajoči. Medtem pa tudi javnomnenjske ankete kažejo, da bi vsaj dva zakona na referendumu padla.

Grožnje vlade nesprejemljive

V Sindikatu upokojencev ocenjujejo, da bodo s pokojninsko reformo pokojnine nižje. Tako bo vse več upokojencev revnih in bo večina prisiljena zaprositi za socialnovarstveni prejemek. V omenjenem sindikatu kot nesprejemljive ocenjujejo tudi grožnje vlade, da bo z zavrnitvijo reforme prišlo do nižanja plač, pokojnin in socialnih transferov.

Nerealna rast plač

Da vlada predvideva nerealno rast plač, so prepričani v Zvezi svobodnih sindikatov. Kot je povedala izvršna sekretarka Zveze Lučka Böhm, so zaradi tega izračuni vlade glede rasti pokojnin s sprejetjem pokojninske reforme nerealni in zavajajoči. Po njihovih izračunih se bo namreč s sprejetjem reforme še povečala razlika med plačami in pokojninami.

Javno mnenje vs vlada; 2:1

Medtem pa javnomnenjske ankete kažejo, da bi vsaj dva od treh zakonov, 5. junija, padla. Vladi najbolje kaže pri zakonu o arhivih. Za zakon bi glasovalo dobrih 34 odstotkov vprašanih, proti bi bilo slabih 36 odstotkov in pol. Za pokojninsko reformo bi glasovalo slabih 35 odstotkov, dobrih 50 in pol odstotka pa bi jih bilo proti. Najslabše pa kaže vladi pri zakonu o delu na črno. Za zakon bi glasovalo dobrih 26 in pol odstotka volivcev, medtem, ko bi jih bilo proti slabih 55 in pol odstotka.

Slovenija, Politika
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...