Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Padla bi vsaj dva zakona

Slovenija | 16.05.2011, 13:10

V Sindikatu upokojencev menijo, da pokojninska reforma ni neprijazna in nesprejemljiva le za delavce, ampak tudi za upokojence. Kot je povedal predsednik sindikata Konrad Breznik, se strinjajo, da so spremembe pokojninskega sistema potrebne, vendar ne na način, kot to počne vlada. Dodal je, da bi morale biti spremembe zakona sprejete s soglasjem Ekonomsko socialnega sveta. V Zvezi svobodnih sindikatov pa ocenjujejo, da so vladni izračuni nerealni in zavajajoči. Medtem pa tudi javnomnenjske ankete kažejo, da bi vsaj dva zakona na referendumu padla.

Grožnje vlade nesprejemljive

V Sindikatu upokojencev ocenjujejo, da bodo s pokojninsko reformo pokojnine nižje. Tako bo vse več upokojencev revnih in bo večina prisiljena zaprositi za socialnovarstveni prejemek. V omenjenem sindikatu kot nesprejemljive ocenjujejo tudi grožnje vlade, da bo z zavrnitvijo reforme prišlo do nižanja plač, pokojnin in socialnih transferov.

Nerealna rast plač

Da vlada predvideva nerealno rast plač, so prepričani v Zvezi svobodnih sindikatov. Kot je povedala izvršna sekretarka Zveze Lučka Böhm, so zaradi tega izračuni vlade glede rasti pokojnin s sprejetjem pokojninske reforme nerealni in zavajajoči. Po njihovih izračunih se bo namreč s sprejetjem reforme še povečala razlika med plačami in pokojninami.

Javno mnenje vs vlada; 2:1

Medtem pa javnomnenjske ankete kažejo, da bi vsaj dva od treh zakonov, 5. junija, padla. Vladi najbolje kaže pri zakonu o arhivih. Za zakon bi glasovalo dobrih 34 odstotkov vprašanih, proti bi bilo slabih 36 odstotkov in pol. Za pokojninsko reformo bi glasovalo slabih 35 odstotkov, dobrih 50 in pol odstotka pa bi jih bilo proti. Najslabše pa kaže vladi pri zakonu o delu na črno. Za zakon bi glasovalo dobrih 26 in pol odstotka volivcev, medtem, ko bi jih bilo proti slabih 55 in pol odstotka.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.