Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Učenci 4. razreda Osnovne šole Slivnica pri Celju (foto: Vesna Sever)
Učenci 4. razreda Osnovne šole Slivnica pri Celju

Zavod Etno-Eko

Slovenija | 13.04.2011, 11:14

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili zavod Etno-Eko iz Šentjurja. Oddajo so pletli ustanoviteljica zavoda, Tanja Gobec, mentorica Nina Gajšek, učenci osnovne šole Slivnica pri Celju in pevci s Prevorja.

Skrb za ohranjanje kulturne dediščine, prenašanje znanj na mlajše in izobraževanje ljubiteljev kulturne dediščine že peto leto spremlja zavod Etno-Eko iz Šentjurja. Skupaj s svojim sinom ga je ustanovila Tanja Gobec iz Šentjurja pri Celju. Po 15-letnem delu v gostinstvu, med drugim je 10 let vodila tudi izlete po Sloveniji in tujini, se je odločila za samostojno pot. K temu je pripomoglo tudi več 10-letno delovanja na folklornem področju v domačem kraju in veselje do dela z mladimi. Pri folklorni skupini Šentjur, kjer je več let delovala, jo je bolj kot ples, pritegnila oblačilna kultura. Na tem področju se redno izobražuje na seminarjih, ki jih pripravlja Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti. Že pri folklorni skupini je tesno sodelovala z Nino Gajšek, s katero sta začeli skupaj delati v šolah v Dramljah in Slivnici. Iz teh otrok, ki so zdaj že srednješolci, zdaj nastaja mladinska folklorna skupina. Nina skrbi za glasbeno in plesno podobo, Tanja pa ima na skrbi organizacijsko delo in kostumsko podobo. Zdaj pa imata folklorni krožek v 4. razredu Osnovne šole Slivnica, skupaj z učiteljico slovenščine Polono Vengušt, ki je tudi opravila izobraževanje za otroške folklorne skupine. Dopolnilno folklorni dejavnosti so znotraj zavoda začeli iskati stara znanja pri starejših ljudeh. Otroci se tako učijo izdelovati rože iz krep papirja, košarice ... , svoje izdelke pa predstavljajo na turističnih prireditvah v domačem kraju in bližnji okolici. Tanja Gobec, ki se tudi profesionalno usmerja v delo z mladimi, končuje namreč izobraževanje za organizatorja socialne mreže, pri svojem delu opaža razhode med generacijami. To vrzel skuša zapolniti z dediščino. Zavod Etno-Eko dvakrat letno organizira konservatorske tečaje, za otroke in študentke etnologije pa pripravlja etnološko-raziskovalne tabore, delavnice in druge oblike druženja.

Poleg Nine Gajšek so sodelavci v zavodu Etno-Eko še domačinke, etnologinje Janja Sivec, Jana Šepetavc, Sonja Hercog in dve študentki. Za delo s folklornimi skupinami pa izobražujejo tudi mlajše, ki bi to želeli opravljati.

Boštjan Plank in Danijel Krulc
Boštjan Plank in Danijel Krulc © Vesna Sever

V oddaji je zavod Etno-Eko predstavila ustanoviteljica Tanja Gobec. Nina Gajšek, strokovna sodelavka, ki se posveča prenosu ljudskega izročila na mlajše, raziskovanju pesmi, šeg in navad, je povedala legendo o Črnolici deklici ter zapela stanovsko pesem in dve uspavanki. Učenci Osnovne šole Slivnica pri Celju pa so predstavili svoj kraj, turistične in krajevne znamenitosti, zapeli nekaj ljudskih pesmi, zaigrali ljudske viže ter povedali izštevanke in rimanke.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Slovenija, Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.