Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Janez Pavel II. (foto: Wikipedia)
Papež Janez Pavel II. | (foto: Wikipedia)

Postopek Janeza Pavla II. za beatifikacijo

| 30.04.2011, 15:00 Petra Stopar

Na trgu sv. Petra bo jutri potekala slovesnost beatifikacije Janeza Pavla II. Pokojni sveti oče bo čast oltarja dosegel že šest let po svoji smrti. Postopek beatifikacije je moral biti kljub hitrosti dosleden in natančen.

Proces je zajel povpraševanje 114 ljudi, ki so bili za beatifikacijo in proti njej. V tej skupini je bilo 35 kardinalov, 20 škofov, 11 duhovnikov, 5 redovnikov, 3 redovnice, 36 laikov, 3 nekatoličani in en Jud. Vsak je moral odgovoriti na 129 vprašanj. Med njimi je bilo več državnih voditeljev in politikov, 2 pravoslavna patriarha, anglikanski primas in predstavnik judovske skupnosti.

Skrbno so proučili papeževe kreposti

Ekipa 6 zgodovinarjev je 16 mesecev skrbno predelovala življenje Karla Wojtyle kot duhovnika in papeža. Izsledke so razvrstili v 3 zvezke, ki so jih pregledali vatikanski strokovnjaki. Prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato je povedal, da so preučevali junaške kreposti Janeza Pavla II., zlasti vero, upanje in ljubezen, prav tako pa tudi etične in moralne kreposti razumnosti, pravičnosti, srčnosti in zmernosti. Kljub hitremu postopku pravi Vatikan, so skrbno izvedli vsak korak. Kardinal Angelo Amato: „Prednost postopka za beatifikacijo Janeza Pavla II. je bila v tem, da ni bilo treba biti na čakalni listi, ker je v teku na stotine postopkov.“

Papež je bil Božji človek

Celoten postopek je vodil poljski duhovnik Slawomir Oder. „Janez Pavel II. je dejal, da ga ni mogoče razumeti od zunaj, ampak le od znotraj. Zato je ključ do razumevanja njegovega značaja njegova vera. Bil je resnično Božji človek, človek, ki je v resnici veroval, bil je zaljubljen v Boga in Cerkev.“

Postulator je tudi preiskoval čudež, ki je potreben za beatifikacijo. To je bil primer nerazložljivega ozdravljenja francoske redovnice sestre Marie Simon-Pierre, ki je imela hudo obliko parkinsonove bolezni. Zato je bila prisiljena pustiti službo kot medicinska sestra v porodnišnici v Arlesu. Junija 2005 je po priprošnji Janeza Pavla II. bolezen popolnoma izginila.

Naj povemo še to, da je od 263 papežev svetnikov le 81, blaženih pa 9. Zadnji papež, ki je bil razglašen za blaženega, je bil Janez XXIII. Zdaj se jim bo pridružil še Janez Pavel II. Za razglasitev za svetnika pa mora biti po beatifikaciji priznan še en čudež na njegovo priprošnjo.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...