Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Spletna stran COMECE (foto: ARO)
Spletna stran COMECE

Evropski škofje: Želja po demokraciji znamenje upanja

Škofovska konferenca | 11.04.2011, 14:03 Petra Stopar

Spremembe, ki se dogajajo na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, je v sklepnem dokumentu na minulem zasedanju v Bruslju pozdravila Komisija škofovskih konferenc Evropske unije. Ob tem je kot nevzdržne ocenila negotovost in grožnje, s katerimi se v arabskem svetu srečujejo krščanske manjšine.

Po mnenju evropskih škofov, med drugim mariborskega nadškofa Marjana Turnška, ljudski upori v Tuniziji, Egiptu, Libiji in v drugih arabskih državah po desetletjih diplomatskega zastoja predstavljajo legitimno zahtevo po svobodi in človekovem dostojanstvu za milijone ljudi. Škofje še posebej pozivajo kristjane, naj prispevajo svoj delež k demokratičnim spremembam.
Med posebnimi priporočili, ki jih je pripravila Evropski uniji, pa Komisija škofovskih konferenc (COMECE) opozarja, da – kot prvič – unija za pomoč pri soočanju z valom priseljencev in beguncev omogoči konkretno solidarnost med državami članicami; drugič – naj unija razvije nova orodja za učinkovito posodobitev in demokratizacijo družb v teh državah; tretjič – naj v luči sprememb v arabskem svetu poudari enakopravnost vseh državljanov ne glede na njihovo etnično ali versko pripadnost.
Škofje so se ob tem odločili, da bo komisija organizirala redno izmenjavo s škofovskimi konferencami severne Afrike in bližnjega Vzhoda. Sicer pa so zaskrbljeni tudi nad obravnavanjem verskih manjšin po Evropi. Tukajšnje državljane, zlasti kristjane in politične voditelje, zato spodbujajo k dialogu med kulturami in civilizacijami.

Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...