Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Oživiti poslovno skupnost

| 14.04.2011, 07:37 Matjaž Merljak

Mag. LučkaKlanšek je za 10. vseslovensko srečanja v državnem zboru pripravila prispevek z naslovom Prizadevanja Fundacija Slovenija for you New York za povezovanje slovenskega gospodarskega prostora.

V mesecu aprila 2008 se nas je na pobudo takratne konzulke Alenke Suhadolnik v New Yorku zbralo nekaj podjetnikov in smo se domenili, da ponovno oživimo poslovno skupnost v New Yorku, ki je zaradi gospodarske krize pred leti malo zamrla. Ustanovljena je bila Slovenia for you in pričela z delovanjem. Njen namen je povezovanje Slovencev doma in po svetu s pomočjo družabnih srečanj in socialnih medijev. Povezali smo se z Ministrstvom za Slovence v zamejstvu in po svetu in prejeli prvih 1000 evrov pomoči za delovanje. Ustanovili smo poslovni klub New York in se povezovali z Ministrstvom za gospodarstvo in JAPTI agencijo. Leta 2009 smo postali eden od 11-ih poslovnih klubov po svetu, ki jih agencija JAPTI subvencionira. V mesecu oktobru 2009 smo organizirali prvo srečanje poslovnega kluba v New Yorku v Harbert klubu. Srečanja se je udeležilo več kot 35 članov. Častna gostja je bila generalna konzulka v New Yorku dr. Melita Gabrič. Udeleženci so izrazili veliko zanimanje za tako srečanje in možnost sodelovanje in navezave stikov s slovenskimi podjetniki. Pozdravno pismo nam je tudi poslal dr. Zvone Žigon, nekdanji konzul v Clevelandu. Ivan Kamin je predstavil del sveta Svet za Slovence v zamejstvu in po svetu in začetek nove šole, slovenščine v New Yorku.

V mesecu novembru 2009 smo organizirali drugo srečanje Slovenian kluba New York, katerega so se udeležili dr. Melita Gabrič, dr. Ernest Petrič, gospod Kučan, gospa Barbara Bulc, Niko Klanšek, gospa Irena Lukač in 35 ostalih članov našega kluba. Imeli smo srečanje vseh ustanovnih članov fundacije in prejeli sklep za nadaljnje delo fundacije. Letos smo intenzivno začeli pomagati slovenskim podjetjem, ki se zanimajo za prodor na ameriški trg in jih povezovati s tukajšnjimi partnerji. Prebili smo nekaj zunanjih sodelavcev, ki dobro poznajo ta trg in v povezavi z našim klubom nudijo storitve slovenskim podjetjem za prodor na ameriški trg.

Jeseni bomo ponovno organizirali srečanja na Harvard klubu, kar naj bi postal običajen za naša letna srečanja in letno srečanje ustanoviteljev. Preko socialnih medijev kot so Facebook, Linkin and Twiter, pa povezujemo predvsem mlade Slovence živeče v New Yorku in drugje po svetu, ki se preko teh medijev družijo, spoznavajo in en drugemu pomagajo. Kar nas še posebno veseli, da smo uspeli pritegniti mladino.

Po dveh letih intenzivnega dela smo junija 2010 pridobili status, da smo neprofitno organizacija, kar štejemo to za velik uspeh. Ta status nam omogoča, da pod naše okrilje fundacije Slovenia for you poleg poslovnega kluba lahko sprejmemo še druge mlajše organizacije v New Yorku, ki se ukvarjajo s kulturo, športom, izobraževanjem in jim pomagamo, da skupno delujemo in pridobivamo sredstva za naše delo in obstoj.

Več ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.